Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Comenius... made in Poland

The Happy S.C.I.E.N.C.E.

Comenius... made in Poland

Cea de-a treia reuniune din cadrul proiectului multilateral The Happy S.C.I.E.N.C.E. a avut loc în perioada 5- 12 septembrie 2010, în orașul Tarnowskie Gory din Polonia, proiectul fiind coordonat de Școala Instituto Comprensivo Centro Storico din Florența, Italia.

La acest meeting s-au reunit partenerii următoarele școli: Gimnazia s prepodavane na chuzhdi ezitsi din Plevna, Bulgaria, Zespol Szkolno – Przedszkolny nr. 1, Tarnowskie Gory, Polonia și Grădinița nr. 56 – “Lotus” din Oradea, România.
   Scopul celei de-a treia reuniuni a constat în cunoașterea particularităților sistemului de învățământ din Polonia, a contextului educațional și a culturii acestei țări, de asemenea dezbateri despre calitate în educație, despre activitățile derulate de către fiecare partener până în acest moment în cadrul proiectului și demararea următoarelor activități în condiții optime.
  Festivitatea de deschidere a avut loc la Școala de limbi străine Zespol Szkolno - Przedszkolny nr.1 din Tarnowskie Gory, unde directorul școlii împreună cu coordonatoarea de proiect, Danka Herman, au ținut discursul de bun venit, întâmpinându-ne cu căldură în școala lor printr-o scenetă frumos interpretată de despre cele patru țări partenere. În continuare, am vizitat sălile de clasă, luând contact cu activitățile pe care le desfășoară elevii prin participarea, pe rând, la audirea unor legende poloneze și la desfășurarea unui interesant workshop de artă. Am luat parte apoi, potrivit modulelor Creativity, Search, Instructions, Nature din proiect,  la activitățile susținute de copii, în special copiii de la grădiniță și de către cei din clasele primare, care ne-au confecționat diverse instrumente de cântat ingenioase și tot felul de produse artistice pe care ni le-au dăruit cu drag în cadrul unui microrecital care ne-a impresionat mult. Vizita la Școala de Arte (nivel gimnaziu) ne-a dezvăluit diverse aspecte despre arta și cultura țării și despre modul de predare în școală, culminând cu expozițiile realizate de către talentații elevi și cu prezentarea minimuzeului școlii. În continuare, am vizitat Liceul Zespol Szkol Salezjanskich, pentru a observa modul în care acesta funcționează. Toate aceste vizite au culminat cu participarea tuturor partenerilor la o activitate interesantă, în care fiecare țară a avut de pictat câte o pânză mare, cu tempera, reprezentativă pentru țara de proveniență, acțiune care a avut loc sâmbătă, și în care s-a distins prin originalitate echipa formată din cadrele didactice ale Grădiniței nr. 56 - “Lotus” din Oradea.
 Legat de modulele proiectului Search, Culture, Nature, Europe, Care, am luat contact cu tradițiile, cultura și obiceiurile polonezilor, în general, cu cele din regiunea Silezia în special. În altă ordine de idei, am vizitat diverse monumente istorice, vestigii ale trecutului, castele și muzee, catedrale și biserici. În cadrul excursiei de o zi în Cracovia, vechea capitală, am vizitat castelul și catedrala Wawo, biserica Sf. Maria care au fost impresionante, atât prin vechimea și măreția lor, cât și prin stilurile arhitecturale folosite în realizarea acestora. Am poposit și pe la Muzeul Jan III Sobieski și la vechea mină de argint de lângă Tarnowskie Gory, ocazie cu care am luat contact cu valorile trecutului istoric, cel care ne-a amintit de trectul istoric al țării noastre. În cadrul vizitei realizate la palatul din Koszecin, am luat parte la experiențe extraordinare: am participat la un workshop minunat de dans folcloric silezian, Slaska, unde am vizionat fragmente din spectacole și am învățat un dans silezian, care a fost uimitor prin melodiile castelane vechi folosite pentru ritmul pașilor și demnitatea cu care se dansează. Workshop-ul s-a finalizat printr-o prezentare a costumelor naționale poloneze și a instrumentelor muzicale vechi, ocazie cu care am jucat un vesel joc de rol. De asemenea, am vizitat galeria de artă Na Tinku, unde am participat cu toții atât la cina oficială, cât și la expoziția de desene și recitalul coordonatorului Massimo Presciutti. Totuși, seara a culminat cu recitalul susținut de echipa țării noastre, care a constat în trei meodii populare românești, cadou care a impresiunat atât țara gazdă, cât și pe celelalte echipe din proiect.
 În concluzie, atât trecutul impresionant, cât și condițiile actuale ale educației și culturii poloneze prezentate în acest meeting au făcut ca reuniunea la care am participat să fie un schimb de experiență util, care și-a realizat obiectivele propuse și din care am preluat multe aspecte pozitive, benefice ridicării standardului calității în procesul instructiv-educativ. (Dana L.)

Trimite email

miercuri, 1 aprilie 2020