Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Promisiuni neonorate și abandonuri rușinoase

Prin școli se lucrează și nu prea!

Promisiuni neonorate și abandonuri rușinoase

E vremea reparațiilor și zugrăvelilor prin școli.
Ieri (miercuri, 8 august 2007), am pornit raidul prin școlile orădene să vedem cum se lucrează pentru pregătirea unităților de învățământ în vederea deschiderii noului an școlar. Dacă la Școala cu clasele I-VIII „Ioan Slavici” și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” se schimba parchetul ori se înlocuia instalația electrică, după caz, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” consemnăm abandonarea lucrărilor.

La „Ioan Slavici”, s-a promis reparație capitală
În primăvară, proiectanții și alde armata de funcționari a primăriei se dădeau de ceasul morții să pună totul la punct pentru ca în vară să se purceadă la o reparație capitală la Școala „Ioan Slavici”, începând cu acoperișul și terminând cu geamurile termopan. Se bucura dna directoare, Lucia Obreja, la vremea aceea, ba chiar se temea ca nu cumva muncitorii să dea buzna să descopere școala până să nu se fi încheiat cursurile! Da de unde! Griji nejustificate! Acum, în august, alte griji pentru că vine septembrie, și acoperișul e bine merci, întreg și nevătămat! Doar nu se vor trezi vajnicii demolatori să se urce pe școală tocmai în septembrie sau octombrie?!  Fiți pe pace, dnă directoare, și luați-vă gândul de la … capitală!
Ieri, la „Slavici” se lucra pe două fronturi, în secretariat și sus la etaj, într-o sală de clasă. Unii cu pixul, alții cu ranga! La etaj, Balog Ladislau și Butos Ferencz de la A.C. „Arcons” scoteau cu ranga parchetul dintr-o sală de clasă pentru ca în final să înlocuiască tot parchetul din două săli mari de clasă, cancelarie și secretariat, în total cam 200 de metri pătrați. Cei cu gresia au fost mai harnici. Ei au montat deja cei 300 de metri pătrați de gresie pe toate coridoarele.
În secretariat, dna Leontina Ardelean, secretara școlii, cu treburile dumneaei, dosare și cărți de muncă, iar alături, frumoasa profesoară de engleză, Aida Pop, cu studiul documentelor școlare. În timp ce povesteam, numai ce ne trezim cu poștașul, Marius Varodi, slujbașul dnei Duma ce a reprezentat imaginea firmei mai zilele trecute printr-un cotidian local. Dumnezeu l-a trimis să ne dezvăluie unele lucruri. Era de-a dreptul încântat să dea ochii cu Aida, fosta sa colegă de școală (de la „Mihai Viteazul”), informaticiana și Miss adolescență’95. Între timp, Miss-a primei generații de informaticieni s-a „convertit”, abandonând mouse-ul și limbajul lui Pascal, și dând-o pe limba lui Shakespeare, dar și-a păstrat strălucirea tulburătoare! Drept pentru care, Marius a promis să treacă mai des pe la „Ioan Slavici”, cu sau fără „Tribuna învățământului”!
La „Gojdu”, „cei de la „Deniflor”și-au ridicat ambasada și s-au dus!”
„La blocul de alimente, lucrările au început cam odată cu bacalaureatul și s-au încheiat la 1 august. S-a pus gresie și faianță, s-a zugrăvit și s-au amenajat dușuri și grupuri sanitare. Suntem mulțumiți, nimic de reproșat, dar în curte, un adevărat spectacol, exclamă  Ioan Lungu, administratorul Colegiului Național „Emanuil Gojdu”. Pereții exteriori de la ramura A a clădirii au fost dezgoliți în partea inferioară, s-a dat jos tencuiala, iar molozul e la vedere, însă, cei de la  „Deniflor” și-au ridicat ambasada și s-au dus. Fără nicio explicație. Nu știe nimeni nimic. Nu mai are primăria bani? Nu știm. La subsol, au efectuat cam 60 la sută din izolație, dar au abandonat lucrarea cam de o jumătate de an!”
După una caldă și alta rece, dl Lungu ne-a mai administrat una caldă. Cică laboratorul de fizică e de nerecunoscut. S-a schimbat dușumeaua, s-a refăcut instalația electrică și s-a amenajat un spațiu metodic. Urmează dotarea cu mobilier nou și aparatură performantă.
La final, administratorul a ținut să concluzioneze: „Nu ne plângem de calitatea lucrărilor, ci de faptul că nu se țin de cuvânt, în sensul că nu-și respectă termenul. Ne tot amână... de patru luni, și de o jumătate de an, în cazul celor două lucrări începute!”
La „Lazăr” se schimbă instalația electrică
Constructorul Sălard e la datorie. Pe coridorul de la etajul III, i-am surprins pe electricienii Holom Vasile și Dan Ștefan, unul pe scară, celălalt pe scaun, lucrând la doze după schimbarea instalației electrice. În camerele de la internat s-a zugrăvit, iar Kindle Norbert, Soos Mark și Iosif Torj pregăteau terenul pentru vopsit geamuri și uși. Administratorul liceului, Ioan Cheregi, ne dă mai multe detalii: „La parter, etajul I și IV, lucrările s-au finalizat. Și acolo s-a înlocuit instalația electrică, s-a zugrăvit, parchetat și rașchetat în sălile de clasă. S-a montat gresie în holul de la parter. La etajele II și III, așa după cum ați văzut, se schimbă instalația electrică. S-a zugrăvit, se rașchetează și se parchetează camerele de la internat. Anul trecut, s-au schimbat dulapurile și paturile, iar anul acesta se completează mobilierul în fiecare cameră cu câte trei noptiere și trei etajere. Se preconizează ca în toamnă să schimbăm  și jumătate din saltele.”
Trecând și pe la împărăție, aflăm multe de toate. Pentru început, dl director, Ioan Micu, ține să concluzioneze: „Când lucrările vor fi gata, vom putea spune că am încheiat acțiunea de reabilitare a întregii infrastructuri a liceului (apă caldă, apă rece, încălzire centrală și instalație electrică). Preocuparea prioritară de viitor va fi asigurarea unei baze materiale de excepție (mobilier școlar, material didactic, tehnică audio-vizuală), atât cantitativ, cât mai ales calitativ. Și în privința cabinetelor, avem noutăți: cabinetul de limba ronână este nou-nouț, mutat într-o nouă locație, cu mobilier nou. De fapt, toate laboratoarele sunt puse la punct, cu mobilier nou și materialele necesare.”
Rezultate de excepție la bac, iar Lavinia Bota primește felicitări!
Încetul cu încetul, directorul ne spune tot ce are pe suflet. E bucuros că i-au venit elevi buni în clasa a IX-a, după cum arată mediile de intrare, dar și supărat pentru clasa ce i s-a tăiat. Ce să-i faci, corectitudinea și sinceritatea se plătesc! Dacă umfla potul, și mai cerea o clasă, rămânea cu toate cele planificate. Nu a învățat „lecția” pe care o aplică unii directori (de CN) care cer fictiv câte o clasă în plus pentru ca în final să rămână cu ceea ce au în bătătură. Halal democrație, (des)centralizare și reformă!
La bac, lăzăriștii au jucat totul pe o carte: medii mari! Din cei 131 de absolvenți, doi au fost respinși, dar ceilalți s-au întrecut pe sine. Doar doi, cu medii între 7 și 7.50, cinci, cu medii între 7.50 și 8, 21 – între 8 și 8.50, 38 – între 8.50 și 9, 51 – între 9 și 9.50, iar 12 – între 9.50 și 10.
Șefa de promoție, Lavinia Mihaela Bota (din XII C) tocmai a primit felicitări în scris din partea prof. dr. Marius Bojiță, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Domnia sa a ținut să informeze conducerea liceului că Lavinia a intrat pe primele locuri, cu media 9.22, ocazie cu care dorește să adreseze felicitări conducerii și cadrelor didactice.
Frumos gestul!
Ovidiu DAN

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 16 mai 2021