Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Promisiuni neonorate și abandonuri rușinoase

Prin școli se lucrează și nu prea!

Promisiuni neonorate și abandonuri rușinoase

E vremea reparațiilor și zugrăvelilor prin școli.
Ieri (miercuri, 8 august 2007), am pornit raidul prin școlile orădene să vedem cum se lucrează pentru pregătirea unităților de învățământ în vederea deschiderii noului an școlar. Dacă la Școala cu clasele I-VIII „Ioan Slavici” și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” se schimba parchetul ori se înlocuia instalația electrică, după caz, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” consemnăm abandonarea lucrărilor.

La „Ioan Slavici”, s-a promis reparație capitală
În primăvară, proiectanții și alde armata de funcționari a primăriei se dădeau de ceasul morții să pună totul la punct pentru ca în vară să se purceadă la o reparație capitală la Școala „Ioan Slavici”, începând cu acoperișul și terminând cu geamurile termopan. Se bucura dna directoare, Lucia Obreja, la vremea aceea, ba chiar se temea ca nu cumva muncitorii să dea buzna să descopere școala până să nu se fi încheiat cursurile! Da de unde! Griji nejustificate! Acum, în august, alte griji pentru că vine septembrie, și acoperișul e bine merci, întreg și nevătămat! Doar nu se vor trezi vajnicii demolatori să se urce pe școală tocmai în septembrie sau octombrie?!  Fiți pe pace, dnă directoare, și luați-vă gândul de la … capitală!
Ieri, la „Slavici” se lucra pe două fronturi, în secretariat și sus la etaj, într-o sală de clasă. Unii cu pixul, alții cu ranga! La etaj, Balog Ladislau și Butos Ferencz de la A.C. „Arcons” scoteau cu ranga parchetul dintr-o sală de clasă pentru ca în final să înlocuiască tot parchetul din două săli mari de clasă, cancelarie și secretariat, în total cam 200 de metri pătrați. Cei cu gresia au fost mai harnici. Ei au montat deja cei 300 de metri pătrați de gresie pe toate coridoarele.
În secretariat, dna Leontina Ardelean, secretara școlii, cu treburile dumneaei, dosare și cărți de muncă, iar alături, frumoasa profesoară de engleză, Aida Pop, cu studiul documentelor școlare. În timp ce povesteam, numai ce ne trezim cu poștașul, Marius Varodi, slujbașul dnei Duma ce a reprezentat imaginea firmei mai zilele trecute printr-un cotidian local. Dumnezeu l-a trimis să ne dezvăluie unele lucruri. Era de-a dreptul încântat să dea ochii cu Aida, fosta sa colegă de școală (de la „Mihai Viteazul”), informaticiana și Miss adolescență’95. Între timp, Miss-a primei generații de informaticieni s-a „convertit”, abandonând mouse-ul și limbajul lui Pascal, și dând-o pe limba lui Shakespeare, dar și-a păstrat strălucirea tulburătoare! Drept pentru care, Marius a promis să treacă mai des pe la „Ioan Slavici”, cu sau fără „Tribuna învățământului”!
La „Gojdu”, „cei de la „Deniflor”și-au ridicat ambasada și s-au dus!”
„La blocul de alimente, lucrările au început cam odată cu bacalaureatul și s-au încheiat la 1 august. S-a pus gresie și faianță, s-a zugrăvit și s-au amenajat dușuri și grupuri sanitare. Suntem mulțumiți, nimic de reproșat, dar în curte, un adevărat spectacol, exclamă  Ioan Lungu, administratorul Colegiului Național „Emanuil Gojdu”. Pereții exteriori de la ramura A a clădirii au fost dezgoliți în partea inferioară, s-a dat jos tencuiala, iar molozul e la vedere, însă, cei de la  „Deniflor” și-au ridicat ambasada și s-au dus. Fără nicio explicație. Nu știe nimeni nimic. Nu mai are primăria bani? Nu știm. La subsol, au efectuat cam 60 la sută din izolație, dar au abandonat lucrarea cam de o jumătate de an!”
După una caldă și alta rece, dl Lungu ne-a mai administrat una caldă. Cică laboratorul de fizică e de nerecunoscut. S-a schimbat dușumeaua, s-a refăcut instalația electrică și s-a amenajat un spațiu metodic. Urmează dotarea cu mobilier nou și aparatură performantă.
La final, administratorul a ținut să concluzioneze: „Nu ne plângem de calitatea lucrărilor, ci de faptul că nu se țin de cuvânt, în sensul că nu-și respectă termenul. Ne tot amână... de patru luni, și de o jumătate de an, în cazul celor două lucrări începute!”
La „Lazăr” se schimbă instalația electrică
Constructorul Sălard e la datorie. Pe coridorul de la etajul III, i-am surprins pe electricienii Holom Vasile și Dan Ștefan, unul pe scară, celălalt pe scaun, lucrând la doze după schimbarea instalației electrice. În camerele de la internat s-a zugrăvit, iar Kindle Norbert, Soos Mark și Iosif Torj pregăteau terenul pentru vopsit geamuri și uși. Administratorul liceului, Ioan Cheregi, ne dă mai multe detalii: „La parter, etajul I și IV, lucrările s-au finalizat. Și acolo s-a înlocuit instalația electrică, s-a zugrăvit, parchetat și rașchetat în sălile de clasă. S-a montat gresie în holul de la parter. La etajele II și III, așa după cum ați văzut, se schimbă instalația electrică. S-a zugrăvit, se rașchetează și se parchetează camerele de la internat. Anul trecut, s-au schimbat dulapurile și paturile, iar anul acesta se completează mobilierul în fiecare cameră cu câte trei noptiere și trei etajere. Se preconizează ca în toamnă să schimbăm  și jumătate din saltele.”
Trecând și pe la împărăție, aflăm multe de toate. Pentru început, dl director, Ioan Micu, ține să concluzioneze: „Când lucrările vor fi gata, vom putea spune că am încheiat acțiunea de reabilitare a întregii infrastructuri a liceului (apă caldă, apă rece, încălzire centrală și instalație electrică). Preocuparea prioritară de viitor va fi asigurarea unei baze materiale de excepție (mobilier școlar, material didactic, tehnică audio-vizuală), atât cantitativ, cât mai ales calitativ. Și în privința cabinetelor, avem noutăți: cabinetul de limba ronână este nou-nouț, mutat într-o nouă locație, cu mobilier nou. De fapt, toate laboratoarele sunt puse la punct, cu mobilier nou și materialele necesare.”
Rezultate de excepție la bac, iar Lavinia Bota primește felicitări!
Încetul cu încetul, directorul ne spune tot ce are pe suflet. E bucuros că i-au venit elevi buni în clasa a IX-a, după cum arată mediile de intrare, dar și supărat pentru clasa ce i s-a tăiat. Ce să-i faci, corectitudinea și sinceritatea se plătesc! Dacă umfla potul, și mai cerea o clasă, rămânea cu toate cele planificate. Nu a învățat „lecția” pe care o aplică unii directori (de CN) care cer fictiv câte o clasă în plus pentru ca în final să rămână cu ceea ce au în bătătură. Halal democrație, (des)centralizare și reformă!
La bac, lăzăriștii au jucat totul pe o carte: medii mari! Din cei 131 de absolvenți, doi au fost respinși, dar ceilalți s-au întrecut pe sine. Doar doi, cu medii între 7 și 7.50, cinci, cu medii între 7.50 și 8, 21 – între 8 și 8.50, 38 – între 8.50 și 9, 51 – între 9 și 9.50, iar 12 – între 9.50 și 10.
Șefa de promoție, Lavinia Mihaela Bota (din XII C) tocmai a primit felicitări în scris din partea prof. dr. Marius Bojiță, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Domnia sa a ținut să informeze conducerea liceului că Lavinia a intrat pe primele locuri, cu media 9.22, ocazie cu care dorește să adreseze felicitări conducerii și cadrelor didactice.
Frumos gestul!
Ovidiu DAN

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 26 noiembrie 2020