Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Amigdalita (angina)

Sfatul medicului

Amigdalita (angina)

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Amigdalita streptococică este determinată de streptococii beta-hemolitici din grupa A. Clinic debutează cu dureri în gât, vărsături, febră și modificări ale aspectului faringelui (intens congestionat) și depozite pultacee.
Boala este suspectată la orice copil bolnav care acuză dureri la înghițire și are febră. Diagnosticul precis se sprijină pe examenul clinic și este confirmat de cultura pozitivă din faringe; ulterior, cauza streptococică este dovedită de creșterea titrului ASLO. Complicațiile frecvente care pot apărea sunt reumatismul articular, afectare renală, adenopatie cervicală, otită etc.
Terapia vizează atât vindecarea bolii în faza acută (administrăm Penicilină) cât și profilaxia reumatismului articular (Moldamin -o singură doză).
Amigdalita virală
 90% dintre copiii cu dureri în gât și febră au infecții faringiene virale; boala se asociază frecvent cu apariția de secreții nazale apoase și ușoară tuse. Tratamentul faringitelor virale în general este simptomatic: medicamente care scad temperatura și elimină durerea din gât, antiseptice orale, tablete de supt; antibioticele sunt contraindicate.

Trimite email

joi, 13 august 2020