Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Cărți și ecrane – ferestre spre Europa”

Cea de-a V-a întâlnire de proiect – la Grădinița nr. 22 din Oradea

„Cărți și ecrane – ferestre spre Europa”

Marți și miercuri (5-6 octombrie 2010), doamna profesor Lidia Șandor-Costea, directorul Grădiniței nr. 22 din Oradea, a avut bucuria și cinstea de a însoți partenerii de proiect din Franța, Spania, Turcia, Polonia și Grecia, la Primăria Oradea și Inspectoratul Școlar, unde au fost primiți de conducătorii celor două instituiții, ing. Ilie Bolojan – primarul Oradiei –, și de prof. Dorel Luca – generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor (respectiv generalul adjunct, prof. Nicolae Ungur).

Timp de nouă zile (de vineri până sâmbătă, 1-9 octombrie), Grădinița nr. 22 din Oradea a găzduit cea de-a cincea întâlnire de proiect, la care au participat 16 persoane din Franța (țara coordonatoare de proiect), Spania, Turcia, Polonia și Grecia. Spaniolii au sosit vineri la Oradea, polonezii, grecii și francezii, sâmbătă, iar turcii, duminică. Au făcut un tur al Oradiei, au vizitat Cetatea Oradea și au trecut în revistă activități din cadrul festivalului „Toamna orădeană”. Luni, au vizitat grădinița, Mănăstirea Sfintei Cruci și palatul baroc Muzeul Þării Crișurilor, iar marți: Grădinița nr. 20 (grupele speciale cu copii cu CES), Catedrala cu Lună, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” și Primăria Oradea, având onoarea de a se întâlni cu primarul Oradiei, ing. Ilie Bolojan. Programul de miercuri s-a deschis cu vizită la Inspectoratul Școlar, unde au fost primiți de generalii inspectoratului, prof. Dorel Luca, respectiv Nicoale Ungur. Au vizitat centrul istoric, iar după-amiază au participat la serbarea europeană a celor mici, artiști de artiști ai Grădiniței nr. 22, prilej de a povesti cu părinții acestora. Pentru joi, au fost programate vizite în piața țărănească din Beiuș, Muzeul folcloric de la Chișcău, Grădinița din Chișcău și la Peștera Urșilor, iar vineri, la Grădinița nr. 1 din Beiuș și Băile Felix, seara - o cină românească, cu mâncare tradițională, cântece și jocuri populare; sâmbătă, concluzii și pregătirea de plecare a partenerilor de proiect. Zilnic, au avut loc întâlniri de proiect pentru analiza activităților vizionate și a vizitelor efectuate și pregătirea produselor pentru evaluarea finală.
Gazdele s-au mobilizat extraordinar pentru a le oferi partenerilor șansa de a nu uita degrabă cea de-a cincea întâlnire, desfășurată în România. Prima reuniune s-a ținut în noiembrie 2009, în Franța (țara coordonatoare), cea de-a II-a, în Spania (în februarie 2010), a III-a, în Grecia (în aprilie 2010), iar a IV-a, în Turcia (în iunie 2010).
Au invitat partenerii și părinții la joc
Pentru serbarea europeană a grădiniței, colectivul de cadre didactice al Grădiniței nr. 22 a pregătit un adevărat regal european. Copiii din grupa mijlocie (îndrumați de ed. Ioana Silaghi și Dorina Ristea) au prezentat dansul ciupercuțelor și al iepurașilor; secția maghiară (ed. Jurec Maria), două cântece maghiare, cu acompaniament instrumental; grupa mare pregătitoare (ed. Dorina Ințe), un dans popular din Bihor; grupa mare (ed. Florica Balaj și Mărioara Bumb), un grup vocal folcloric și un dans popular din Bihor, fiind acompaniați de orchestră și solista Roxana Ilisie; cealaltă grupă mare pregătitoare (ed. Tamara Murgui și Diana Michile) le-a pregătit o surpriză de proporții, un colaj cu muzică și dansuri din cele cinci țări partenere: Franța, Spania, Grecia, Polonia și Turcia.
La sfârșitul programului, gazdele au invitat partenerii și părinții să socializeze, să joace și să guste bucate tradiționale de la bufetul suedez.
Foto: Laurențiu Chiana
P.S. Pentru mai multe poze (101 poze), accesați Galeria foto: „Cărți și ecrane – ferestre spre Europa”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 29 martie 2020