Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Laringita, bronșita și pneumonia

Sfatul medicului

Laringita, bronșita și pneumonia

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Laringita acută este o afecțiune a căilor respiratorii superioare care se manifestă prin apariția vocii răgușite, tuse uscată, uneori dureri la înghițire și febră. Ca mijloace imediate de tratament se recomandă ingestia de ceaiuri calde, aplicarea de comprese calde în jurul gâtului, umidificarea aerului în cameră (vase cu apă sau cârpe ude pe calorifer), temperatura în cameră trebuie să fie superioară celei obișnuite; tratamentul medicamentos va fi recomandat de medicul pediatru.
Bronșita acută este o afecțiune a căilor respiratorii inferioare; clinic, predomină tusea, hipersecreția bronșică și durerea retrosternală. Bronșita acută este, obișnuit, o componentă a infecțiilor acute ale căilor superioare. Tratamentul este igieno-dietetic, antitermic, dacă este cazul; aportul hidric adecvat este foarte important, favorizând eliminarea secrețiilor bronșice; accesele de tuse trebuie să fie tratate mai ales în prima fază când tusea este uscată, iritativă sau când apare în cursul nopții. Antibioticele sunt rareori necesare.
Pneumonia virală este o afecțiune cu debut brusc, tuse, febră, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, stare generală proastă și durere toracică; tusea uscată inițial devine ulterior umedă, cu secreții și chiar cu striuri de sânge; respirațiile pot fi frecvente și acelerate.
Pneumonia bacteriană are un debut brusc, solemn, cu febră, frison, cefalee, vărsături, tuse uscată; febra de 39-40 de grade C se menține câteva zile, după care scade treptat; examenul clinic efectuat de medic precizează diagnosticul și impune tratamentul corespunzător.

Trimite email

marţi, 4 august 2020