Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Infecția urinară

Sfatul medicului

Infecția urinară

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Prin infecția tractului urinar se înțelege afectarea bacteriană a rinichiului, sistemului colector urinar, sau simpla prezență a bacteriilor în urină.
Multe cazuri „scapă” nediagnosticate, dar se apreciază că infecția urinară ocupă locul doi în patologia infecțioasă a copilului, după infecțiile tractului respirator. Se apreciază că 1-2% din fetele de vârstă școlară aparent sănătoase prezintă infecții urinare bacteriene, frecvența crescând la 4-5% la fetele prepubere. Incidența infecției este de 3-4 ori mai mare la fete decât la băieți, fapt explicat prin aceea că uretra este scurtă la fete, iar orificiul uretral este ușor de contaminat cu fecale.
80% din infecțiile acute sunt produse de bacteriile prezente în colon, un rol important, jucând E.coli. Infecția este consecința ascensiunii germenilor de la organele genitale externe la vezică, și apoi, prin lumenul ureteral, până la tubii renali și interstiții.
Infecția poate fi favorizată de prezența refluxului vezico-ureteral, de anomalii congenitale ale tractului urinar, de obstrucii organice, de litiaza urinară, corpii străini, constipația severă și igiena local defectuoasă.
Din punct de vedere clinic, infecția urinară poate fi asimptomatică sau poate fi însoțită de semne specifice: dureri abdominale, emisia de urini urât mirositoare, usturimi la urinat, mictiuni dese, stare febrilă; alteori, pot fi puse în evidență, durere ascuțită sau surdă în regiunea lombară, un număr mare de mictiuni, senzația de mictiune iminentă, hematurie de scurtă durată, secreții vaginale abundente. Semnul de laborator decisiv care evidențiază infecția este efectuarea uroculturii. În examenul simplu de urină, se evidențiază de asemenea modificări specifice. Tratamentul specific este antibacterian; se alege antibioticul în funcție de sensibilitatea germenului (antibiograma).

Trimite email

miercuri, 11 decembrie 2019