Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Socializarea copiilor de etnie romă

La Grădinița de vară de la Oșorhei

Socializarea copiilor de etnie romă

Proiectul „Grădinițe de vară” pentru copiii de etnie romă se bucură de succes în localitatea Oșorhei, prezența, interesul și progresul fiind într-o permanentă creștere. De la cinci-șase copii, în primele două-trei zile, în următoarele cinci-șase zile s-a ajuns să se dubleze, iar în 16 august, la ora vizitei noastre, erau prezenți peste 20.

Institutoarea Georgeta Druță (educatoare voluntară de la Grădinița nr. 27 din Oradea) explică această prezență frumoasă prin creșterea interesului părinților.
„Cred că într-un asemenea demers educațional, ar trebui să se înceapă cu educarea, convingerea și ambiționarea părinților, iar perioada de 20 de zile în care se desfășoară aceste activități de socializare și de pregătire a copiilor de etnie romă pentru școală este mult prea scurtă pentru a se obține progrese notabile, cunoscându-se faptul că priceperile și deprinderile elementare de scriere și de conduită se formează în timp.”
Ce învață, de fapt, copiii în cele douăzeci de zile. Multe de toate. Mai întâi trebuie să se obișnuiască să stea pe scăunele, la măsuțe, să fie atenți și să asculte ce li se spune, să execute mișcări simple de mobilitate a corpului (brațelor) prin joc organizat frontal, însoțit de cântec. Iar pe baza programului „Un șotron și zece picături de apă”, primit de la Asociația Ovidiu Rom, pachet educațional pilotat în cadrul grădinițelor de vară, copiii învață în fiecare zi câte o poveste, însușindu-și astfel, prin exerciții grafice, numerația de la 1 la 10. Prin activități concrete sub formă de joc, folosind foarte mult material didactic, ei descoperă „secretul” unor meserii, jucându-se de-a croitorul și croitoresele, de-a tâmplarul, cofetarul și bucătarul, de-a vânzătorul și cumpărătorul. Folosind monede și bancnote, ei învață să le cunoască valoarea, dar și să numere și să socotească. Alfabetul vesel, Tabloul meu preferat , Magazinul de rochii, Acvariul cu pești… sunt teme cu subiecte concrete și interesante care le stârnesc interesul și curiozitatea, dar și un bun prilej pentru a deprinde elemente grafice de scriere prin desen și pictură.
Să mai spunem că în activitatea de la clasă, Georgeta Druță este sprijinită de două reprezentante ale comunității de romi,Camelia Macai, reprezentanta tinerilor și Cristina Varga, iar opt dintre copiii prezenți la cursuri vor intra la toamnă în clasa I. (Ov. Dan)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Socializarea copiilor de etnie romă).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 17 iunie 2021