Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

MAFF 2010 octombrie 27-31, la cinema Libertatea

Sfârșitul lui octombrie aduce animație la Oradea

MAFF 2010 octombrie 27-31, la cinema Libertatea

Tema centrală din acest an a Festivalului de filme de animație Metrion este Turnul Babel.

Festivalul este organizat, în fiecare an, în jurul zilei mondiale a animației (28 octombrie), acesta fiind lansat de asociația Metrion cu cinci ani în urmă prin organizarea de programe de seamă în această zi, programe, care cu timpul au dat naștere festivalului de față. Deci, astăzi, miercuri, 27 octombrie 2010, începe MAFF cu animații multe, cu programe suplimentare captivante și prima ediție a „zilei copiilor”.
Organizatorii festivalului au anunțat un concurs de animație și unul de afișe pe tema „Turnul Babel”, al cărui punct de reper este textul cu același titlu al lui Demeter Szilárd (ca și anul trecut). Creațiile trimise pentru concursuri vor fi prezentate în decursul festivalului. În afară de creații trimise din România, până în prezent avem creații din Ungaria, Polonia, Suedia, Portugalia, Serbia, Spania, Franța, dar și din India și Jamaica. Deschiderea oficială a MAFF-ului va avea loc miercuri, după-masă la cinema „Libertatea”, dar organizatorii, doresc să evite (ca și anul trecut) formatul obișnuit. Deci, în loc de un discurs, festivalul va începe cu un program muzical interesant, o coproducție a unui cor de băieți și un vj (video jokey), care vor oferi o experiență audio-vizuală de neuitat. Prima reprezentație va fi filmul animat de lung metraj „Vals”, cu Bashir (Waltz with Bashir). Animația regizorului Ari Folman a fost nominalizată pentru Oscar în 2009, dar în afară de aceasta a primit multe nominalizări și premii de prestigiu. Tot astăzi, va avea loc vernisajul expoziției din cadrul concursului de afișe, la Biblioteca Județeană. A doua zi - fiind 28 octombrie - se va construi în jurul Zilei mondiale de animație. Joi, vor rula filmele din selecția asociației mondiale a animației ASIFA, filme care vor rula în mai multe țări, concomitent.
Anul acesta, în blocul maghiar selectat de către ASIFA Ungaria, va rula și o animație din Oradea. Succesul animației lui Sántha Dénes și Damó Zsolt http://communism2010.com dovedește că animațiile create în Oradea pot avea un viitor strălucit. Vineri, aproape toată ziua va fi ziua dedicată animațiilor poloneze: filmele regizorului polonez Tomek Baginski vor fi prezentate într-un bloc separat, după care vor urma filmele studioului polonez Platige. Vineri, oaspetele MAFF-ului va fi regizorul Lakatos Robert, care s-a născut la Cluj-Napoca. Numele său se leagă însă de animațiile poloneze pentru că a absolvit (în anul 2000) Universitatea de Arte Teatrale și Cinematice din Polonia, departamentul de cameraman. Regizorul a mai fost la Oradea la premiera filmului „Bahrtalo!” (Noroc!). Ziua tematică va fi „încoronată” de organizatori cu o mică degustare a gastronomiei poloneze.
Sâmbătă este ziua Turnului Babel. În această zi se vor prezenta animațiile trimise pentru concurs și programul va fi colorat cu multe animații și spectacole: Daniel Todoran-Rareș, blogger amator de artă va vorbi despre animațiile românești contemporane; Patrovits Tamas (ASIFA Ungaria) și Radu Igazság vor vizita iarăși Oradea. Vom avea și oaspeți noi, artiști maghiari și sârbi, grupați în jurul festivalului Mediawave din Ungaria. MAFF 2010 se va încheia duminică, zi dedicată copiilor și familiilor acestora, când vor fi prezentate spectacole de teatru de păpuși (și plastilină) cu actori din Cluj-Napoca și Oradea. Actorii experți le vor arăta copiilor meșteșugul de a făuri păpuși.
Organizatorii festivalului din acest an sunt PIHE (Asociația tinerilor și studentilor din Partium și asociația Metrion). Finanțatorii principali ai festivalului sunt Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret, prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor și Szülõföld Alap.
Organizatorii doresc să mulțumească și Universității Creștine Partium (PKE), fiindcă ideea organizării evenimentului în jurul Zilei mondiale a animației aparține departamentului de arte vizuale din cadrul acestei instituții. (Dana T.)

Trimite email
luni, 22 aprilie 2024, 18:56:16 Ora de vară a Europei de Est