Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Alocãrile bugetare pentru învãþãmânt se fac în funcþie de culoarea politicã

FEN „decreteazã”

Alocãrile bugetare pentru învãþãmânt se fac în funcþie de culoarea politicã

Federaþia Educaþiei Naþionale protesteazã împotriva modului în care Executivul alocã fondurile necesare reparãrii ºi igienizãrii ºcolilor în teritoriu. FEN considerã cã alocãrile bugetare în funcþie de carnetul de partid al primarilor dãuneazã grav sutelor de mii de elevi care învaþã în aceste unitãþi.

„Chiar dacã existã nenumãrate legi care spun cã în ºcoalã nu se face politicã, acest guvern, prin instituþiile descentralizate, alocã fonduri doar primarilor din anumite partide. Considerãm cã o astfel de abordare duce la o politizare excesivã a ºcolii româneºti. În aceste condiþii în care metehnele unor politicieni de doi bani afecteazã învãþãmântul, nu cred cã mai putem sã vorbim despre descentralizare. Putem sã facem zeci de legi însã acestea nu au cum sã se aplice în condiþiile actuale.” a declarat Cãtãlin CROITORU, preºedintele FEN.
FEN, ca organizaþie care apãrã interesele economice, sociale ºi profesionale ale personalului din sistemul educaþional, militeazã pentru un învãþãmânt bazat pe calitate ºi performanþã, susþinut financiar corespunzãtor importanþei sale strategice ºi recunoaºterii importanþei sociale a meseriei de dascãl.
director, Dragoº Constantin Neacºu
În urma solicitãrii Federaþiei Educaþiei Naþionale, Guvernul se angajeazã sã investeascã în resursa umanã din învãþãmânt
În urma demersurilor Federaþiei Educaþiei Naþionale, Guvernul ºi Ministerul Educaþiei, Cercetãrii ºi Tineretului doresc sã înceapã discuþiile cu privire la problemele salariale din învãþãmânt înainte de fundamentarea bugetului pe anul 2008.Din rãspunsul primit rezultã disponibilitatea Guvernului ºi pentru discutarea discriminãrilor create prin majorarea salarialã suplimentarã cu 10% începând cu 1 octombrie 2007 doar pentru cadrele didactice cu gradul didactic I precum ºi anularea Legii de modificare a Statutului personalului didactic care stabilea norma didacticã de predare de 18 ore pentru educatoare, învãþãtori ºi institutori.
„Investiþiile din anii 2006 ºi 2007 creazã un nou început pentru învãþãmântul românesc. Totuºi investiþia în resursa umanã nu s-a ridicat, pânã în acest moment, la nivelul necesar unui învãþãmânt de calitate. În acest moment starea de tensiune în sistem a crescut la cote alarmante ºi sperãm ca actualul Guvern sã înþeleagã cã fãrã resursã umanã motivatã nu se poate ajunge la învãþãmântul de calitate dorit de toþi. Doar rezolvarea convenabilã a solicitãrilor FEN poate detensiona situaþia actualã din sistemul de învãþãmânt în vederea creãrii premiselor vaforabile negocierii pachetului legislativ ºi demarãrii unei reforme autentice.” a declarat Cãtãlin Croitoru, preºedintele FEN.Menþionãm cã FEN este singura organizaþie sindicalã din învãþãmânt care a solicitat începerea de urgenþã a negocierilor pentru a nu se ajunge în situaþia din anii trecuþi când începutul anului ºcolar a coincis cu demararea acþiunilor sindicale. Nu dorim ca ºi în acest an festivitãþile prilejuite de începerea cursurilor sã fie umbritã de pasivitatea executivului.FEN, ca organizaþie care apãrã interesele economice, sociale ºi profesionale ale personalului din sistemul educaþional, militeazã pentru un învãþãmânt bazat pe calitate ºi performanþã, susþinut financiar corespunzãtor importanþei sale strategice ºi recunoaºterii importanþei sociale a meseriei de dascãl.
director, Dragoº Constantin Neacºu

Trimite email

miercuri, 2 decembrie 2020