Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Concursul național de creație literară și artistică „Domn, Domn, să-nălțăm!”

În atenția elevilor din clasele V-XII (din întreaga țară)

Concursul național de creație literară și artistică „Domn, Domn, să-nălțăm!”

În prezența inspectorului de specialitate, Florin Negruțiu, la Liceul Teologic Ortodox „ep. Roman Ciorogariu” din Oradea, a avut loc, vineri (5 noiembrie 2010), lasarea proiectului educativ „Domn, Domn să-nălțăm!”... care se dorește a fi un preambul al Nașterii Domnului”, după cum a ținut să sublinieze prof. dr. Gheorghe Lazăr Erdeli – directorul liceului.

 „Crăciunul constituie un prilej de bucurie în special pentru copii, existând numeroase tradiții legate de acesta. În mediul rural, obiceiurile strămoșești se mai păstrează încă, dar în cel urban spiritul Crăciunului tinde să dispară, fiind înlocuit cu aspectul comercial al sărbătorii. Acest proiect educativ urmărește redescoperirea semnificațiilor moral-religioase ale Nașterii Domnului. În acest sens, a fost lansat un concurs național de creație literară și artistică, expoziții, spectacole și activități de voluntariat.
Deoarece proiectul se adresează tuturor elevilor, indiferent de confesiune, credem că poate fi considerat o lecție de educație interculturală” a mai spus directorul liceului.
Dl inspector Florin Negruțiu și preotul profesor Dorel Leucea au felicitat gazdele și partenerii de proiect (de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” - prof. Laura Lup și Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” – prof. Larisa Groze) pentru inițiativă și deschidere pentru toți copiii din țară, indiferent de naționalitate și confesiune, pentru a primi cu sufletul deschis vestea Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Calendarul proiectului
Printr-o prezentare în power point realizată de Bianca Platona (din clasa a VIII-a A), „asistenta” coordonatorului de proiect, prof. Monica Dumitraș, ne-a fost adus la cunoștință calendarul proiectului:
*5-20 noiembrie 2010 – înscrierea online prin completarea și trimiterea fișei de înscriere
*2 decembrie – data limită de trimitere a lucrărilor participante la concurs (data poștei)
*10-16 decembrie – finalizarea evaluării lucrărilor participante la proiect
*17 decembrie - desemnarea câștigătorilor și spectacolul cultural-artistic „Domn, Domn să-nălțăm!”
*10-16 decembrie – expoziții cu lucrările elevilor participanți la concurs
*16-22 decembrie – activități de voluntariat
*ianuarie 2011 – trimiterea diplomelor online pentru toți participanții și publicarea rezultatelor pe www.didactic.ro și www.ovidan.ro
Teme orientative
Prin intermediul pliantului concursului, organizatorii țin să informeze pe toți participanții că nu se percepe taxă de participare, că fiecare profesor îndrumător poate participa cu maximum cinci lucrări, un elev putând participa doar la o singură secțiune din cele patru: creație literară (proză, poezie, eseu), prezentări power point, decorațiuni de Crăciun, pictură pe sticlă sau lemn.
Organizatorii concursului au trecut în pliant și cinci teme orientative: Nașterea Domnului, Crăciunul văzut prin ochi de copil, Importanța Nașterii Domnului pentru lumea creștină, Spiritualitate și tradiție, O, ce veste minunată etc.
Se pot înscrie la concurs elevi ai claselor V-XII.
Formularul de înscriere va fi completat și trimis online la adresa de e-mail: concurs.Craciun88@yahoo.com sau concurs_craciun@yahoo.com până la data de 20 noiembrie 2010.
Acordul de parteneriat completat și ștampilat va fi trimis online împreună cu fișa de înscriere sau prin poștă cu lucrările copiilor. Lucrările elevilor vor fi trimise prin poștă până la data de 2 decembrie 2010 (ștampila poștei) la adresa: Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” Oradea (str. Aluminei, nr. 88, județul Bihor, cod 410303).
Echipa de proiect și parteneri
Așadar, proiectul este rodul muncii în echipă a colectivului de dascăli al liceului, în frunte cu directorul – prof. dr. Gheorghe Lazăr Erdeli, coordonator – prof. Monica Dumitraș, echipa de proiect: Radu Rus și Adriana Oprea – directori adjuncți, pr. prof. Dorel Leucea, prof. de religie Florica Popovici, prof. Georgeta Bulinschi, elev Bianca Platona – reprezentantul Consiliului elevilor; parteneri: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, C.C.D. Bihor, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul național de creație literară și artistică „Domn, Domn, să-nălțăm!” 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 1 decembrie 2020