Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Eu și lumea mea

Proiect multicultural la Grădinița din Sânmartin

Eu și lumea mea

Miercuri, 10 noiembrie 2010, la Grădinița (cu program prelungit) din Sânmartin, a avut loc lansarea proiectului multicultural „Eu și lumea mea”, respectiv la grupa mare (grupa Ursuleților).

Prima activitate a însemnat un eveniment special, cu titlul „Happy Halloween”, organizat de inițiatorii proiectului, doamnele ed. inst. Szabó Andrea și Șerfezi Erika.
Scopul întâlnirii a constat în cunoașterea de către copii a unor aspecte, tradiții și obiceiuri legate de cultura popoarelor vorbitoare de limbă engleză, aceasta realizându-se, în special, în cadrul activităților opționale de limbă engleză și al altor activități îndrăgite de copii. Activitatea, păstrându-și caracterul interactiv, cu care părinții Ursuleților sunt deja familiarizați, a urmărit cimentarea   relației strânse între copil, cadru didactic și părinte, care duce astfel la optimizarea procesului instructiv-educativ.
Willow, the witch and Jack, the pumpkin,  împreună cu Ursuleții, au demonstrat părinților cunoștințele pe care le au copiii despre sărbătoarea de Halloween, cunoștințe dobândite în cadrul activităților de învățare a limbii engleze. Părinții au apreciat jocurile de rol din cadrul The Puppet Show, The Yes or No Game, The Magic Dice, Simon says și altele.
În a doua parte, copiii, ajutați de mămici și tătici au pregătit meniul pentru petrecerea de  Halloween, transformând gogoșii, biscuiții  și budinca, pregătite de părinți, în păianjeni și alte insecte delicoase și haioase... numai bune de mâncat.
Cel mai așteptat moment a fost Parada costumelor, unde copiii și părinții și-au demonstrat abilitățile și talentul în a crea costume haioase, pline de fantezie și mister. Costumele copiilor  au fost jurizate și premiate de trei membri ai comisiei, dna profesor Domnica Pantea, directorul Școlii cu clasele I-VIII din Sânmartin, dna  Danciu Magdalena, profesor universitar doctor la Universitatea din Oradea și dna ed. Aurina Man, coordonator al Grădiniței din Sânmartin.
Parada s-a încheiat cu Dansul fantomei, un joc distractiv, îndrăgit de copii. După premierea copiilor cu diplome și premii, s-a încins distracția și a început „devorarea  păianjenilor” și a celorlalte insecte „fioroase” gătite de ei și de părinții lor. (Andrea Szabó)
P.S. Pentru mai multe poze, accesași Galeria foto: Eu și lumea mea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 28 May 2023