Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Suntem îndrăgostiți de povești

We are in love with fairy tales

Suntem îndrăgostiți de povești

La Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 din Oradea, a avut loc, vineri (12 noiembrie 2010), lansarea parteneriatului școlar multilateral Comenius “We are in love with fairy tales” („Suntem îndrăgostiți de povești”), proiect finanțat de Comisia Europeană prin intermediul ANPCDEFP.

La proiect (care se derulează în perioada august 2010 - iulie 2012) participă șase școli din cinci țări europene: Lituania (școala coordonatoare), România (cu școli din Oradea și Arad), Polonia, Turcia și Grecia.
Proiectul își propune: dezvoltarea creativității și imaginației la elevii din clasele primare prin crearea, ilustrarea și punerea în scenă a poveștilor; educarea în spiritul poveștilor tradiționale din folclorul național și internațional; demonstrarea (printr-o cercetare) a importanței poveștilor în dezvoltarea personalității copiilor; compararea și înțelegerea sistemelor educaționale din țările partenere.
Pentru realizarea acestor obiective, partenerii și-au propus: vizite de proiect și schimburile de profesori; prezentarea școlilor, a țărilor partenere și a culturii acestora; alegerea (de către fiecare țară parteneră) a unei povești tradiționale, al cărei rezumat va fi tradus în limba engleză; prezentarea pe scenă și filmarea poveștii tradiționale alese; realizarea unui schimb de povești, discutarea și analizarea acestora; crearea unor povești în limba proprie și ilustrarea lor de către elevi; realizarea unor schimburi și expoziții cu poveștile ilustrate.
Prima activitate – în Lituania
În octombrie 2010, a avut loc prima activitate: vizita de proiect la școala coordonatoare din Lituania - Raseiniu rajono Ariogalos gimnazija, unde au fost prezente patru cadre didactice de la C.S.E.I. nr. 1 Oradea.
Partenerii de proiect și-au propus drept produse finale: un Logo al  proiectului, un pliant, publicarea unei cărți cu poveștile tradiționale din țările partenere, realizarea unui DVD (cuprinzând filmările poveștilor tradiționale din fiecare școală parteneră), realizarea unei expoziții itinerante cu poveștile create și ilustrate, care va circula prin toate țările partenere și care va fi expusă nu doar în școli, ci și în locuri publice, o cercetare privind importanța poveștilor în dezvoltarea personalității copiilor și o pagina web a proiectului.
Diseminarea parteneriatului școlar multilateral Comenius „Learning by doing, living by working”
Ca urmare a activității susținute în domeniul implementării proiectelor europene, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Oradea a primit pentru a treia oară, consecutiv, titlul de „Școală europeană”.
Și în prezent, la C.S.E.I. nr.1, se desfășoară, în paralel, două astfel de proiecte, după cum aveam să aflăm de la psihoped. Teodora Pantazi - coordonator de proiecte /responsabil proiecte și programe comunitare. Lansarea de vineri a noului proiect a constituit un bun prilej pentru diseminarea activităților primului an de proiect ale parteneriatului școlar multilateral Comenius aflat în derulare „Learning by doing, living by working” („Învățăm făcând, trăim muncind”). Printre cele mai importante activități realizate în cadrul acestui proiect, coordonat de CSEI nr. 1 și având ca parteneri școli speciale și școli de masă cu elevi integrați din: Polonia, Portugalia, Italia, Spania, Anglia și Bulgaria, au fost: participarea la vizite de proiect și schimburi de profesori în Anglia (octombrie 2009), Italia (mai 2010) și Portugalia (iunie 2010), organizarea unei schimb de profesori cu participarea elevilor (în februarie 2010) și a unei vizite de proiect (octombrie 2010) în România, Festivalul cultural internațional „Special Kids”, ediția a III-a,
competiția națională cu participare internațională la tenis de masă, Special Olympics, activități în cadrul ateliere de lucru pentru elevi...
De trei ori... „Școală europeană”!
Vineri, gazdele au fost onorate de participarea la manifestare a dnei inspector școlar de specialitate, prof. Doina Gyori (reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Bihor), a dlui Laurențiu Pășcuți - președintele comisiei sociale, director de cabinet, în cadrul Consiliului Județean Bihor, precum și a numeroși reprezentanți ai unităților de învățământ orădene partenere: prof. Angela Marușca – director și prof. Elena Erdeli de la C.S.E.I. „Orizont”, prof. Mihaela Popovici – director adjunct de la Grupul Școlar „Ioan Bococi”, prof. Alina Vese – directorul Grupului Școlar „George Barițiu”, prof. Ramona Vesa - responsabil proiecte și programe comunitare la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Senzorială, prof. Mihaela Băguț - responsabil proiecte și programe comunitare la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida, prof. Ioan Mocan – directorul Școlii cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” și nu în ultimul rând, prof. Maria Nan – directorul Grădiniței nr. 52 din Oradea.
În cuvântul său, doamna inspector Doina Gyori a felicitat conducerea centrului, coordonatorii de proiecte și echipele proiectelor pentru cel de-al treilea titlu de „Școală europeană”, iar reprezentantul C.J. Bihor, dl Laurențiu Pășcuți, a ținut să asigure gazdele de sprijin și pe mai departe din partea Consiliului Județean în derularea proiectelor școlare.
Despre scopul, obiectivele și activitățile proiectului au vorbit psihoped. Crina Pârcălab - coordonator de proiect, precum și prof. Violeta Bobotan, membru al echipei de proiect... (Teodora & Ovidiu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Suntem îndrăgostiți de povești.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 21 iulie 2019