Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Activitate cu caracter educativ la Penitenciarul Oradea

Liceul (particular) „Henri Coandă” din Oradea

Activitate cu caracter educativ la Penitenciarul Oradea

Prof. Laura Chiș, consilier educativ la Liceul (particular) „Henri Coandă” din Oradea, a organizat, marți (16 noiembrie 2010), o activitate cu caracter educativ la Penitenciarul Oradea, abordând o temă extrem de actuală: prevenirea delincvenței juvenile.

Pentru aceasta activitate, a fost selectat un grup de 10 elevi din clasele IX-XII, învățământ de zi, provenind din medii diferite.
Activitatea s-a desfășurat sub coordonarea dnei ofițer educativ Florea Diana, angajat al M.J, care ne-a arătat spații din interiorul penitenciarului unde persoanele private de libertate, aflate în regim de detenție semi-deschis cu pedepse ușoare, își petrec timpul peste zi. Am vizitat: sala de sport (dotată cu aparate de forță), biblioteca (de unde pot închiria cărți pentru citit), biserica de cult ortodox (unde deținuții asistă la slujbe, se pot căsători și chiar boteza), atelierul de creație (unde deținuții talentați pot picta, desena, modela  origami sau chiar pot crea felicitări și machete), săli de clasă (pentru persoanele private de libertate, care doresc să urmeze o formă de școlarizare, pe care inițial au abandonat-o sau întrerupt-o, indiferent de ciclu: primar, gimnazial sau liceal, indiferent de vârstă), sala radio (de unde sunt transmise zilnic știri despre creațiile deținuților și diferite alte informații cu circuit închis), precum și o celulă cu deținuți în regim semi-deschis.
Pe parcursul vizitei, am discutat despre mai multe aspecte legate de tema noastră: motivele (cauzele) pentru care adolescenții minori ajung să comită fapte antisociale, ajungând astfel infractori; regimul lor de detenție (răspund penal de la 14 ani), modalitățile lor de reabilitare și reeducare; drepturile și obligațiile pe care le au în penitenciar sau centru de reabilitare; modul în care decurge o zi de detenție pentru persoanele private de libertate.
La finalul vizitei, elevii noștri au înțeles cât de scumpă e libertatea, că trebuie să prețuiască libertatea, să fie foarte atenți la tentațiile sociale, la dependențele de vicii, dar mai ales la rolul foarte important pe care îl are educația formală și informală în viața lor. (Laura Chiș)

Trimite email

sâmbătă, 8 mai 2021