Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Activitate cu caracter educativ la Penitenciarul Oradea

Liceul (particular) „Henri Coandă” din Oradea

Activitate cu caracter educativ la Penitenciarul Oradea

Prof. Laura Chiș, consilier educativ la Liceul (particular) „Henri Coandă” din Oradea, a organizat, marți (16 noiembrie 2010), o activitate cu caracter educativ la Penitenciarul Oradea, abordând o temă extrem de actuală: prevenirea delincvenței juvenile.

Pentru aceasta activitate, a fost selectat un grup de 10 elevi din clasele IX-XII, învățământ de zi, provenind din medii diferite.
Activitatea s-a desfășurat sub coordonarea dnei ofițer educativ Florea Diana, angajat al M.J, care ne-a arătat spații din interiorul penitenciarului unde persoanele private de libertate, aflate în regim de detenție semi-deschis cu pedepse ușoare, își petrec timpul peste zi. Am vizitat: sala de sport (dotată cu aparate de forță), biblioteca (de unde pot închiria cărți pentru citit), biserica de cult ortodox (unde deținuții asistă la slujbe, se pot căsători și chiar boteza), atelierul de creație (unde deținuții talentați pot picta, desena, modela  origami sau chiar pot crea felicitări și machete), săli de clasă (pentru persoanele private de libertate, care doresc să urmeze o formă de școlarizare, pe care inițial au abandonat-o sau întrerupt-o, indiferent de ciclu: primar, gimnazial sau liceal, indiferent de vârstă), sala radio (de unde sunt transmise zilnic știri despre creațiile deținuților și diferite alte informații cu circuit închis), precum și o celulă cu deținuți în regim semi-deschis.
Pe parcursul vizitei, am discutat despre mai multe aspecte legate de tema noastră: motivele (cauzele) pentru care adolescenții minori ajung să comită fapte antisociale, ajungând astfel infractori; regimul lor de detenție (răspund penal de la 14 ani), modalitățile lor de reabilitare și reeducare; drepturile și obligațiile pe care le au în penitenciar sau centru de reabilitare; modul în care decurge o zi de detenție pentru persoanele private de libertate.
La finalul vizitei, elevii noștri au înțeles cât de scumpă e libertatea, că trebuie să prețuiască libertatea, să fie foarte atenți la tentațiile sociale, la dependențele de vicii, dar mai ales la rolul foarte important pe care îl are educația formală și informală în viața lor. (Laura Chiș)

Trimite email

joi, 26 noiembrie 2020