Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Sâmbătă seara, break dance, premierea, gala și show-ul campionilor mondiali

Festivalul-concurs “Nymphea Dance 2007”

Sâmbătă seara, break dance, premierea, gala și show-ul campionilor mondiali

Festivalul-concurs “Nymphea Dance” a continuat, sâmbătă seara, pe scena Teatrului de Stat cu secțiunea break dance, la care au participat cinci trupe: Big Bounce București, Supersonic București, Sens Unic Zalău, Bboys Nation Oradea și Original Oradea. Fiecare și-a prezentat cartea de vizită în cadrul unui show, după care au urmat concursul, premierea câștigătorilor celor două secțiuni (hip hop și break dance), gala, și show-ul campionilor mondiali, trupa Flawless din Anglia.

Seara magică, așa după cum o prevestise Levi Mihuț (de la microfon), a fost deschisă de breakeri.
Din cele cinci trupe, doar patru au intrat în concurs. În urma confruntărilor directe, în finala mică s-au întâlnit Bboys Nation Oradea și Supersonic București; au câștigat  bucureștenii, iar în finala mare, s-au confruntat, de la egal la egal, cu o răbufnire a orgoliilor rănite, stinsă urgent de Levi și membrii juriului, Big Bounce București și Original Oradea. Pentru departajare, a fost nevoie de o nouă rundă, de data aceasta doar între reprezentanții celor două trupe. Astfel, au ieșit orădenii pe locul II (ratând cele șapte milioane).
M&Q-campioni "naționali"
După premierea câștigătorilor la break dance și o pauză … consistentă, a urmat regalul trupei Flawless din Anglia, campionii  mondiali IDO hip hop, Bremen 2006. Ei au dat lecții atât la coregrafie, tehnică și organizare, cât și la disciplină, stil și eleganță. Acum am realizat cu adevărat ceea ce înseamnă pentru campionii mondiali coregraful Marlon "Swoosh" Wallen, care a adus trupei Flawless două titluri importante - Cea mai bună formație street dance 2005 - Anglia, și Cea mai bună coregrafie de grup 2006. Îmbucurător este faptul că și sala s-a ridicat la înălțimea campionilor, răsplătindu-i cu aplauze la scenă deschisă, făcând astfel dovada că apreciază exact valoarea prestației campionilor.
Misiunea de a anunța premiile câștigătorilor secțiunii hip hop i-a revenit directorului Fundației Române pentru Tineret Bihor, Gabi Chevari, omul total, căruia i se datorează organizarea și desfășurarea la standarde europene a celor cinci ediții ale Festivalului-concurs „Nymphea Dance”, și performanța de a aduce, an de an, juriu internațional, alcătuit din campioni…
La secțiunea hip hop, pe primele cinci locuri s-au clasat: Supersonic București – locul V, Bizar Oradea – locul IV, Shadows Constanța – locul III, Get Lost Oradea – locul II, M&Q – locul I.
De remarcat coregrafia de înaltă clasă europeană realizată de Levi pentru M&Q, și frumoasa surpriză pe care i-au făcut-o lui Darius Domocoș junioarele trupei Get Lost (locul II, "național", după locul I, județean).
Trupa Flawless și-a demonstrat clasa mondială
Campioanele naționale de anul trecut, componentele trupei Bizar, au prefațat gala cu un moment coregrafic îndelung aplaudat.
La gala laureaților celei de-a V-a ediții a Festivalului-concurs „Nymphea Dance”, i-am revăzut la lucru pe ocupanții primelor trei locuri ale podiumului de premiere: M&Q, Get Lost și Shadows.
Ultimul cuvânt al serii magice l-au avut tot campionii mondiali, care au revenit cu un număr la fel de bine primit de publicul orădean, înnobilat de participanții la festival.
Una peste alta, calitatea festivalul a mulțumit publicul, juriul s-a străduit să aprecieze cât mai exact valoarea concurenților, iar invitații speciali au confirmat valoarea, demonstrându-și clasa mondială.
Astăzi (duminică), de la ora 18,00, toți iubitorii dansului hip hop, și nu numai, sunt așteptați la sala festivă a Casei Tineretului, la o întâlnire cu campionii mondiali. (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Sâmbătă seara, break dance, premierea, gala și show-ul campionilor mondiali).

Trimite email
joi, 29 februarie 2024, 10:05:46 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Felicitări, domnule președinte!

Apropo de recepția lucrărilor la Campusul de învățământ dual, înfăptuită ieri, 28 februarie 2024.
Așa ceva nu mai există în Bihor, dar poate că nu greșim afirmând că nici în țară nu s-a mai văzut o asemenea realizare deosebită în învățământ!