Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Prieteni mici, prieteni mari”

„În fiecare zi o faptă bună”

„Prieteni mici, prieteni mari”

Sunt două dintre proiectele educaționale despre care aveau să ne vorbească directorul Grădiniței Americano-Române „Crinul” din Oradea, profesor Maria Cioară, și profesor Claudia Morar - managerul instituției.

Trecând pentru prima oară pragul grădiniței, te încântă localul impunător cu săli spațioase, în care preșcolarii par și mai mici decât sunt, dar sprinteni și jucăuși, deloc stresați, datorită stilului de lucru adoptat de educatoare, cu învățare pe centre de interes, cu participare activă după preferință la un atelier sau altul, cu activitățile centrate pe copil, cu activități instructiv-educative care armonizează perfect cu cele recreativ-creative, de muzică și dans, pictură și construcții...
„În fiecare zi o faptă bună” este un proiect educațional care își propune să ajute copiii să înțeleagă ce e binele, adevărul, frumosul, să se întristeze pentru o floare ruptă sau pentru o aripă frântă, să-l ajute pe cel neputincios, să nu uite seara să-și împreuneze mânuțele și să intre în vis ca într-o grație, spunând „Tatăl Nostru...” Peste ani, mulțumirea noastră va fi mult mai mare, atunci când tânărul va fi mult mai bun, când în școli, pe stradă, în familie și oriunde în lume va fi mult mai puțină violență”, ne-a declarat doamna director, prof. Maria Cioară.
Echipa de implementare a proiectului este formată din: Claudia Morar – manager, Mihaela Dulcă, Oana Pantea și Ramona Valcan.
De subliniat este faptul că în cadrul proiectului, tinerele educatoare și-au propus nu mai puțin de 17 activități, de la „Întâmplări din grupa noastră” - moment artistic, la „Un copil politicos” – joc didactic, „În fiecare zi o faptă bună” – întâlnire cu pastorul, „Fapte bune, fapte rele” – relatări ale copiilor, „Cuvinte frumoase, cuvinte fermecate” – concurs, „Prietenul la nevoie se cunoaște” – povestire...    
„Prieteni mici, prieteni mari” este un proiect educațional de parteneriat cu Școala cu clasele I-VIII „Octavian Goga” din Oradea; responsabil – Claudia Morar, manager al Grădiniței „Crinul” și tot responsabil – Ioan Mihail Henciu, directorul școlii „Octavian Goga”; coordonator – prof. Liana Petruța; echipa de proiect: Claudia Morar, Mihaela Dulcă și Ioana-Codruța Cioară.
„Prin derularea proiectului educațional „Prieteni mici, prieteni mari” ne propunem să obișnuim copiii să dezvolte relații constructive cu semenii lor, să trăiască stări afective pozitive împreună cu colegii, să-și exteriorizeze și să-și împărtășească preocupările și interesul pentru anumite subiecte, aducându-i mai aproape pe copiii preșcolari de școlari.
Prin întâlnirile și acțiunile comune, copiii vor experimenta noi valențe ale prieteniei dintre cei mici, înțelegând și adoptând norme de conviețuire socială dezirabilă și adaptându-și comportamentul propriu la cerințele grupului cu care vin în contact.
Totodată, preșcolarii vor deduce singuri că școala este un loc în care nu trebuie să vină cu frică, ci unul atractiv. Ce le deschide porțile către o lume fascinantă, o lume a cunoașterii, dar în care vor și regăsi la alte standarde jocuri ale copilăriei, activități îndrăgite, eroi fascinanți...”, ne-a declarat prof. Claudia
Morar – managerul Grădiniței „Crinul”.
În calendarul activităților proiectului, am reperat nouă acțiuni comune: Memorarea unui fragment din poezia „Balada unui greier mic”, de G. Topârceanu, „Învățăm împreună” – „Câinele” (activitate în laboratorul AEL), „Nașterea Domnului Iisus Hristos” - program artistic, „Mihai Eminescu, Voievodul Stelar” – medalion literar, „Ce înseamnă a dărui” – convorbire; „E ziua ta, mămico!” – pregătirea unui program artistic, „De Paște” – ornarea oului de Paște...
Asistând la câteva activități desfășurate la toate cele trei grupe, atât în sălile de clasă, cât și în curte, am rămas plăcut impresionați de relația copil-educatoare, bazată pe multă afectivitate reciprocă, înțelegere și relaționare conștientă, în deplină armonie, fără enervări și tensiuni, fără ridicări de ton și refuz... Să fie oare „divină” educatoare, privită ca o prințesă bună, ca o mamă iubitoare, care îi face toate poftele? (Ovidiu DAN)
Concurs pentru ocuparea a patru posturi vacante
Consiliul director al fundației AMROM Oradea ce patronează Grădinița „Crinul” din Oradea anunță concurs în data de 7 decembrie 2010, pentru ocuparea catedrelor vacante în unitatea de învățământ Grădinița „Crinul” din Oradea (str. Clujului nr. 6).
*trei posturi de educatoare
*un post de profesor de engleză-germană.
Relații privind întocmirea actelor necesare, la secretariatul din Oradea, str. Clujului nr. 6, de luni până vineri, între orele 9-15; alte informații la tel. 0745/581.380.
Termen de depunere a dosarelor: 29 nov. - 3 dec. 2010. Acte necesare: copii acte studii, buletin, certificat de naștere și căsătorie, CV, cerere de participare la concurs, în care se motivează de ce doresc ocuparea postului.

Trimite email

marţi, 31 martie 2020