Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Un nou proiect Comenius – „European Roots and Dreams”, în parteneriat cu școli din Italia, Spania și Turcia

La Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea

Un nou proiect Comenius – „European Roots and Dreams”, în parteneriat cu școli din Italia, Spania și Turcia

La Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea (care se poate mândri cu titlul de „Școală europeană”) a fost lansat, marți, 23 noiembrie 2010, un nou proiect european, pe doi ani, în parteneriat cu școli din Italia, Spania și Turcia (reprezentate de delegații de elevi și profesori).

Evenimentul a fost onorat de inspectorul școlar Florin Negruțiu, responsabil cu proiectele la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, de Florin Birta, Bogdan Hossu și Eugen Negruțiu – consilieri locali, foști elevi ai liceului.
Directorul școlii, prof. Ioan Micu, a salutat distinșii invitați și partenerii de proiect, asigurându-i de tot sprijinul în derularea cu succes a primei reuniuni de proiect.
Cunoscând bine liceul, inspectorul școlar Florin Negruțiu avea să felicite gazdele pentru înaltul titlu cucerit, asigurând partenerii de proiect că vor avea ce învăța de la o „școală model de administrare și educație!” Coordonatorul de proiect, prof. dr. Carmen Chira, a prezentat delegațiile școlilor partenere, nominalizând fiecare membru al delegației, profesor și elev, deopotrivă.
„Liceo Scientifico-Classico „E. Torricelli” din Somma Vesuviana – Italia, Instituto de Enseñanza Secundaria „Leopoldo Queipo” din Melilla – Spania și Nevzat Sazgan – Levent Saygan Andolu Lisesi din Antalya – Turcia. Amplasarea geografică a celor patru țări conferă parteneriatului un aer intercontinental deoarece Italia și România sunt situate pe continentul european (una în vestul și cealaltă în estul continentului Europa), școala spaniolă se află în Melilla – oraș și comunitate autonomă a Spaniei aflată în Africa, iar Turcia se găsește la intersecția Europei cu continentul Asia”, a precizat coordonatorul de proiect.
„Ne simțim ca acasă. Gazdele sunt la dispoziția noastră!”
În cuvântul lor, reprezentanții partenerilor și-au exprimat liber și sincer punctul de vedere, în engleză, dar și în română. Giuseppe (reprezentantul elevilor din Italia) a arătat că are o părere bună despre România, că avem un oraș frumos, iar familiile la care sunt cazați fac totul ca să se simtă ca acasă: „Ne simțim ca acasă. Gazdele sunt la dispoziția noastră. Stereotipurile pe care le-am avut au dispărut. România  este o țară la fel ca toate celelalte. Reprezentantul Turciei care a ținut să ia cuvântul, se află pentru a doua oară în Oradea. A mai participat la un proiect, cu o altă școală. „Îi cunosc pe români. Sunt foartze amabili și ospitalieri.Elevii noștri sunt foarte fericiți. Gazdele noastre îi consideră și îi tratează ca pe propriii copii. Vom fi foatrte buni prieteni. Chiar vom plânge când vom pleca!” Reprezentantul Spaniei a ținut să se exprime în limba română, citindu-și însemnările (din care spicuim):” Dorim ca încrederea pe care ne-a acordat-o echipa română din acest proiect să fie compensată pe parcursul celor doi ani. Vă mulțumim foarte mult. Fie ca drumurile noastre să ne conducă la împlinirea visurilor noastre”. Din delegația italiană a avut intervenție și un cadru didactic, care a dorit să asigure gazdele că prin delegația lor e prezentă în proiect toată școala. Toți vor afla cum e în România și cum s-au simțit ei la Oradea.
După intervenția partenerilor, doamna profesor a continuat să vorbească despre proiect. „Ideea proiectului a fost generată de faptul că identitatea nostră este în permanență modelată prin comparația cu ceilalți și că diversitatea identităților naționale alcătuiește idenitatea europeană. Deoarece mentalitatea americană, stilul de viață american tind să influențeze tânăra generație, acest proiect educațional european dorește să canalizeze sensibilitatea participanților în direcția aprecierii mediului lor cultural și natural ca parte a marelui puzzle european, precum și înspre formularea unui răspuns european la o problemă foarte importantă – să nu uităm de rădăcinile noastre comune, să menținem și să dezvoltăm valorile naționale având în permanență în minte faptul că cetățenia europeană are la bază o solidă cunoaștere a Europei. Proiectul are ca scop promovarea dialogului între „comorile” europene: personalități, fapte, locuri pe care participanții le consideră valoroase și cu care ei se mândresc, centrând astfel proiectul pe moștenire (culturală și teritorială), pe respect față de culturi, civilizații, teritorii, tezaurul moștenit de fiecare țară reprezintă o parte a marii moșteniri europene pe care în special tinerii au datoria de a o valoriza, păstra și dezvolta.
Europa este continentul care a contribuit în foarte mare măsură la dezvoltarea lumii atât pe planul ideilor cât și al muncii, al artelor și al științei. Mari nume și-au pus geniul, capacitățile și virtuțile în slujba acestui continent, fapt care reprezintă o moștenire stimulativă demnă de urmat deoarece i-a unit pe europeni. Teritoriile naționale moștenite precum și semnele trecutului pe care acestea le păstrează reprezintă de asemenea un izvor nesecat de resurse transmis locuitorilor.
Acest proiect, la care vor lucra elevi din cele patru țări partenere sub îndrumarea profesorilor lor, se dorește a fi un adevărat ghid european care să dezvăluie rezultatele redescoperirii sensului celui mai profund al Europei, de fapt un itinerar cultural european care să stimuleze păstrarea acestei moșteniri pe teritoriu geografic european. Elevii din proiect vor studia cultura partenerilor, o vor compara cu cea proprie încercând să descopere esența și rădăcinile culturii europene și să prefigureze un vis european cu proiecții într-un viitor care ne aparține tuturor. Tinerii proiectanți vor plasa teritoriilor naționale și cele ale partenerilor sub un microscop imaginar care să le permită să observe minunăția și bogăția lor, găsind conexiuni între moștenirea culturală și naturală, teritorială a țărilor supuse studiului astfel încât să găsească răspunsuri comune la problematica menținerii și promovării acestor bogății de pe poziția cetățeanului activ al Europei Unite, cetățean conștient de unicitatea și imensa bogăție a patrimoniului european.
Pagina web a proiectului alături de broșura electronică ”The Roots of Europe” vor reprezenta produsul final al acestui proiect Comenius”.
„Roade ale sufletului și minții”
După această frumoasă prelegere, doamna profesor dr. Carmen Chira a prezentat cele patru etape de derulare a proiectului, pe durata celor doi ani, vorbind de o primă etapă de cunoaștere reciprocă a țărilor, regiunilor, orașelor, instituțiilor și a echipei de proiect; a doua etapă – Roade ale sufletului și minții; a treia etapă – Roade ale pământului; a IV-a etapă – Rădăcini europene (cuprinse în „broșuri” electronice)...
Așadar, lăzăriștii vor să demonstreze că merită înaltul titlu de „Școală europeană”, că sunt demni și vor onora oricând investiția de încredere și calitățile care îi definesc, între care spiritul lăzărist ridicat la rang de virtute! (Ovidiu DAN)
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un nou proiect Comenius – „European Roots and Dreams”, în parteneriat cu școli din Italia, Spania și Turcia.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 29 noiembrie 2020