Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Un nou proiect Comenius – „European Roots and Dreams”, în parteneriat cu școli din Italia, Spania și Turcia

La Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea

Un nou proiect Comenius – „European Roots and Dreams”, în parteneriat cu școli din Italia, Spania și Turcia

La Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea (care se poate mândri cu titlul de „Școală europeană”) a fost lansat, marți, 23 noiembrie 2010, un nou proiect european, pe doi ani, în parteneriat cu școli din Italia, Spania și Turcia (reprezentate de delegații de elevi și profesori).

Evenimentul a fost onorat de inspectorul școlar Florin Negruțiu, responsabil cu proiectele la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, de Florin Birta, Bogdan Hossu și Eugen Negruțiu – consilieri locali, foști elevi ai liceului.
Directorul școlii, prof. Ioan Micu, a salutat distinșii invitați și partenerii de proiect, asigurându-i de tot sprijinul în derularea cu succes a primei reuniuni de proiect.
Cunoscând bine liceul, inspectorul școlar Florin Negruțiu avea să felicite gazdele pentru înaltul titlu cucerit, asigurând partenerii de proiect că vor avea ce învăța de la o „școală model de administrare și educație!” Coordonatorul de proiect, prof. dr. Carmen Chira, a prezentat delegațiile școlilor partenere, nominalizând fiecare membru al delegației, profesor și elev, deopotrivă.
„Liceo Scientifico-Classico „E. Torricelli” din Somma Vesuviana – Italia, Instituto de Enseñanza Secundaria „Leopoldo Queipo” din Melilla – Spania și Nevzat Sazgan – Levent Saygan Andolu Lisesi din Antalya – Turcia. Amplasarea geografică a celor patru țări conferă parteneriatului un aer intercontinental deoarece Italia și România sunt situate pe continentul european (una în vestul și cealaltă în estul continentului Europa), școala spaniolă se află în Melilla – oraș și comunitate autonomă a Spaniei aflată în Africa, iar Turcia se găsește la intersecția Europei cu continentul Asia”, a precizat coordonatorul de proiect.
„Ne simțim ca acasă. Gazdele sunt la dispoziția noastră!”
În cuvântul lor, reprezentanții partenerilor și-au exprimat liber și sincer punctul de vedere, în engleză, dar și în română. Giuseppe (reprezentantul elevilor din Italia) a arătat că are o părere bună despre România, că avem un oraș frumos, iar familiile la care sunt cazați fac totul ca să se simtă ca acasă: „Ne simțim ca acasă. Gazdele sunt la dispoziția noastră. Stereotipurile pe care le-am avut au dispărut. România  este o țară la fel ca toate celelalte. Reprezentantul Turciei care a ținut să ia cuvântul, se află pentru a doua oară în Oradea. A mai participat la un proiect, cu o altă școală. „Îi cunosc pe români. Sunt foartze amabili și ospitalieri.Elevii noștri sunt foarte fericiți. Gazdele noastre îi consideră și îi tratează ca pe propriii copii. Vom fi foatrte buni prieteni. Chiar vom plânge când vom pleca!” Reprezentantul Spaniei a ținut să se exprime în limba română, citindu-și însemnările (din care spicuim):” Dorim ca încrederea pe care ne-a acordat-o echipa română din acest proiect să fie compensată pe parcursul celor doi ani. Vă mulțumim foarte mult. Fie ca drumurile noastre să ne conducă la împlinirea visurilor noastre”. Din delegația italiană a avut intervenție și un cadru didactic, care a dorit să asigure gazdele că prin delegația lor e prezentă în proiect toată școala. Toți vor afla cum e în România și cum s-au simțit ei la Oradea.
După intervenția partenerilor, doamna profesor a continuat să vorbească despre proiect. „Ideea proiectului a fost generată de faptul că identitatea nostră este în permanență modelată prin comparația cu ceilalți și că diversitatea identităților naționale alcătuiește idenitatea europeană. Deoarece mentalitatea americană, stilul de viață american tind să influențeze tânăra generație, acest proiect educațional european dorește să canalizeze sensibilitatea participanților în direcția aprecierii mediului lor cultural și natural ca parte a marelui puzzle european, precum și înspre formularea unui răspuns european la o problemă foarte importantă – să nu uităm de rădăcinile noastre comune, să menținem și să dezvoltăm valorile naționale având în permanență în minte faptul că cetățenia europeană are la bază o solidă cunoaștere a Europei. Proiectul are ca scop promovarea dialogului între „comorile” europene: personalități, fapte, locuri pe care participanții le consideră valoroase și cu care ei se mândresc, centrând astfel proiectul pe moștenire (culturală și teritorială), pe respect față de culturi, civilizații, teritorii, tezaurul moștenit de fiecare țară reprezintă o parte a marii moșteniri europene pe care în special tinerii au datoria de a o valoriza, păstra și dezvolta.
Europa este continentul care a contribuit în foarte mare măsură la dezvoltarea lumii atât pe planul ideilor cât și al muncii, al artelor și al științei. Mari nume și-au pus geniul, capacitățile și virtuțile în slujba acestui continent, fapt care reprezintă o moștenire stimulativă demnă de urmat deoarece i-a unit pe europeni. Teritoriile naționale moștenite precum și semnele trecutului pe care acestea le păstrează reprezintă de asemenea un izvor nesecat de resurse transmis locuitorilor.
Acest proiect, la care vor lucra elevi din cele patru țări partenere sub îndrumarea profesorilor lor, se dorește a fi un adevărat ghid european care să dezvăluie rezultatele redescoperirii sensului celui mai profund al Europei, de fapt un itinerar cultural european care să stimuleze păstrarea acestei moșteniri pe teritoriu geografic european. Elevii din proiect vor studia cultura partenerilor, o vor compara cu cea proprie încercând să descopere esența și rădăcinile culturii europene și să prefigureze un vis european cu proiecții într-un viitor care ne aparține tuturor. Tinerii proiectanți vor plasa teritoriilor naționale și cele ale partenerilor sub un microscop imaginar care să le permită să observe minunăția și bogăția lor, găsind conexiuni între moștenirea culturală și naturală, teritorială a țărilor supuse studiului astfel încât să găsească răspunsuri comune la problematica menținerii și promovării acestor bogății de pe poziția cetățeanului activ al Europei Unite, cetățean conștient de unicitatea și imensa bogăție a patrimoniului european.
Pagina web a proiectului alături de broșura electronică ”The Roots of Europe” vor reprezenta produsul final al acestui proiect Comenius”.
„Roade ale sufletului și minții”
După această frumoasă prelegere, doamna profesor dr. Carmen Chira a prezentat cele patru etape de derulare a proiectului, pe durata celor doi ani, vorbind de o primă etapă de cunoaștere reciprocă a țărilor, regiunilor, orașelor, instituțiilor și a echipei de proiect; a doua etapă – Roade ale sufletului și minții; a treia etapă – Roade ale pământului; a IV-a etapă – Rădăcini europene (cuprinse în „broșuri” electronice)...
Așadar, lăzăriștii vor să demonstreze că merită înaltul titlu de „Școală europeană”, că sunt demni și vor onora oricând investiția de încredere și calitățile care îi definesc, între care spiritul lăzărist ridicat la rang de virtute! (Ovidiu DAN)
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un nou proiect Comenius – „European Roots and Dreams”, în parteneriat cu școli din Italia, Spania și Turcia.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 21 septembrie 2021