Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 ianuarie 2023

Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

O scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice este adresată președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, astfel încât să nu se deființeze specializarea de învățător. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.
„Având în vedere informațiile apărute în mass-media legate de proiectul de Lege al învățământului preuniversitar, conform cărora liceele și colegiile pedagogice nu vor mai avea specializarea de învățător, cadrele didactice din întregul sistem de învățământ pedagogic își exprimă dezaprobarea față de această decizie, care afectează grav baza formării dascălilor din România”, se arată în textul scrisorii.
În document sunt menționate rezultatele deosebite pe care le-au obținut la titularizare absolvenții liceelor pedagogice: „Absolvenții liceelor pedagogice au obținut rezultate deosebite la examenul național de titularizare în învățământul preșcolar și primar, iar în instituțiile de învățământ unde au fost încadrați au primit aprecieri prin care se confirmă temeinicia pregătirii psihopedagogice”.

Citiți în continuare ...Stirea din 13 ianuarie!!!

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 ianuarie 2023
Să te crucești!!!

Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege al învățământului preuniversitar – surse

Liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că liceenii formați în liceele pedagogice vor putea preda doar copiilor din creșe și grădinițe. Până acum, liceele pedagogice aveau și specializarea de educator-învățător.
Amintim că proiectele de legi ale educației în varianta ministrului Ligia Deca, obținute pe surse de EduPedu.ro, nu au fost încă făcute publice, dar sunt finalizate de Ministerul Educației (ME), după ce au fost verificate amendamentele primite în perioada de dezbatere publică, de la lansarea variantelor Cîmpeanu, în iulie 2022.
Urmează ca experții din partidele din coaliția de guvernământ să lucreze cu ME la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie. Toate noutățile pe care le aduc acestea pot fi citite aici.
La articolul 52, alin. (2) stabilește că liceele pedagogice vor avea specializările de educator-puericultor și instructor de educație extrașcolară: „(2) Unităţile de învăţământ în care se organizează învăţământ pedagogic preuniversitar sunt unităţi de învăţământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învăţare-evaluare şi practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaţionale: educator-puericultor, instructor de educaţie extraşcolară”.
La alin. 3 de la articolul de mai sus apare că „prin absolvirea cu diplomă a specializării educator-puericultor din cadrul filierei vocaţionale, profil pedagogic, se consideră îndeplinite condiţiile de formare psihopedagogică şi de calificare necesare ocupării funcţiei didactice de educator-puericultor, educator educaţie timpurie, educatoare/educator”.
De menționat este că, potrivit proiectului de lege Deca, elevii care la data adoptării proiectului de lege erau înscriși în licee pedagogice și aveau specializarea de învățători vor putea fi încadrați pe postul de învățător/învățătoare în învățământul primar.
Art. 244 alin. (25) din proiectul Deca: „Elevii care la data adoptării prezentei legi erau înscrişi în cadrul liceelor pedagogice, specializarea învăţător/învăţătoare precum şi absolvenţii acestei specializări prin excepţie de la prevederile art. 171, alin. (1), litera e) pot fi încadraţi pe postul de învăţător/învăţătoare în învăţământul primar”.
La capitolul formarea inițială a personalului didactic de predare apare că în liceele pedagogice pot fi formați atât educatori-puericultori pentru creșe, cât și educatori pentru grădinițe. Tot aici este menționat învățământul primar pentru educator/educatoare, dar probabil este o greșeală.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (6), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator se realizează prin unităţi de învăţământ preuniversitar cu profil pedagogic, iar a maiştrilor-instructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar. Pentru absolvenţii liceelor pedagogice şi colegiilor universitare de institutori se consideră îndeplinită condiţia de formare psihopedagogică de nivel I”, conform art. 165. alin. (10).
Condițiile de ocupare pentru funcțiile didactice
Absolvenții liceului pedagogic, cu specializarea învățător, vor putea fi angajați în școli. Pentru funcțiile de educator-puericultor, educator/educatoare și învățător/învățătoare trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții, potrivit art. 171 alin. (1) din proiectul de lege consultat de EduPedu.ro:
„a) pentru ocuparea funcţiilor didactice de educator-puericultor, educator/educatoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea corespunzătoare fiecărei funcţii didactice;” – vezi mai jos, în articol, ce excepții au fost introduse până în 2025;
„d) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ preşcolar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „educatoare” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
„e) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ primar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „învăţător” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
j) pentru ocuparea funcţiilor didactice de învăţător/învăţătoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea învăţător sau învăţătoare.”
La creșă vor putea fi angajați pe funcția de educator-puericultor și absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare sau învăţătoare, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi, precum și absolvenţi cu diplomă de licenţă, specializarea pedagogia învăţământului preşcolar şi primar, având aceeași condiție.
În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, învățătorii puteau fi formați în liceele pedagogice, conform art. 130 alin. (4): „Prin excepţie de la prevederile alin. (2), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator şi învăţătoare/învăţător se realizează prin liceele pedagogice, iar a maiştrilorinstructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar.”...

Zile de bucurie și bilanț rodnic la „Vasile Voiculescu”

După bal și festivalul prăjiturilor, „Ziua școlii”,

Zile de bucurie și bilanț rodnic la „Vasile Voiculescu”

Potrivit tradiției, la Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” din Oradea, Balul bobocilor și Festivalul prăjiturilor anunță, de fiecare dată, „Ziua școlii” - zi de sărbătoare și bilanț rodnic.

Conducerea liceului (director – prof. Adina Cozma Cărăbaș, director adjunct – prof. Daniela Lascău) a întâmpinat „Ziua școlii” cu noutăți de substanță, la început de nou an școlar: două clase în plus la clasa a IX-a, învățământ de zi (o clasă de mate-info și una de științele naturii), din cele 11 clase de liceu, curs de zi și tot două clase în plus față de anul trecut și la postliceală, din cele 18 clase (cinci plus două, în anul I, asistenți medicali generaliști și de farmacie, și 11 clase, cinci, respectiv șase, în anul II și III. Cu sprijinul Primăriei Oradea (al domnului primar, ing. Ilie Bolojan), au fost amenajate două săli de clasă și un laborator (nou) de nursing; în trei săli s-au primit scaune noi, iar în internat saltele și perdele noi, lenjerie și fețe de masă. Sălile au fost zugrăvite, vopsite și rașchetate, cu ajutorul părinților, un cabinet medical renovat și o sală profesorală renovată...
Apifitoterapie... made Florica Bejan
Din vremurile „bune” ale epocii de aur nu am mai văzut o coadă atât de substanțială precum vineri (26 nov. 2010), de „Ziua școlii”, în sala 116, unde fetele din anul III făcuseră coadă la doamna prof. farmacist Florica Bejan, care le trata naturist și eco. Frumoase, de pus în ramă, studentele farmaciste doreau să guste din preparatele expuse, produse ale stupului: diverse sortimente de miere, polen, propolis brut și lăptișor de matcă. Doamna Bejan avea pregătite preparate tradiționale, dar și moderne: Tinctură de usturoi cu propolis și miere, „Mipol” (fortifiant cu polen și miere polifloră, sirop cu propolis, pătlăgină și miere), „Mimola” – suc natural de morcovi, lămâie și miere, „Mipola” – expectorant (miere, lămâie și pătlăgină), măști faciale (nutritive, exfoliante și pentru ten gras, sensibil și uscat) pe bază de: miere, lăptișor de matcă, ulei de măsline, gălbenuș de ou, drojdie și făină de ovăz.
S-au degustat produse pe bază de miere, plen și nuci, sucuri naturale (din morcovi, măr și miere). Rețetele au fost preparate de elevele Petricaș Denisa și Diana Stanciu, asistate de prof. farm. Florica Bejan. În deschiderea manifestării a fost prezentat referatul „Rolul zincului în organism și importanța lui în terapeutică”.
Comunicări, concursuri și prezentări în power point
Așa după cum se obișnuiește la un asemenea eveniment la liceul sanitar, în diferite cabinete, laboratoare, dar și în sala de sport, profesorii coordonatori au îndrumat elevii și profesorii participanți care s-au înscris la o gamă variată și bogată de activități: prezentări în power point, recital - Vasile Voiculescu, concurs de chimie, curiozități din lumea fizicii, concurs de limba engleză, competiții sportive, concurs de cultură generală, concurs de biologie și științele naturii, dezbaterea cu tema „Ani de liceu”, tendințe; apiterapie tradițională și modernă, concurs de matematică distractivă, proiect Junior Achievement – IT pentru afaceri...
Una peste alta, „Ziua școlii” s-a constituit într-un moment de sărbătoare specială, cu zâmbete, premii,... miere și polen! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Zile de bucurie și bilanț rodnic la „Vasile Voiculescu”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 30 ianuarie 2023