Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
24 septembrie 2022
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022)
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”

.................
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022), după cum anunță Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), care pregătește olimpicii români pentru competiții la informatică, într-o postare pe Facebook.
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”, anunță profesorii antrenori ai copiilor.
Peste 170 de concurenți din 132 de țări au participat la acest eveniment găzduit de Ucraina, în format online. Olimpicii români au participat din București, de la un centru care le-a asigurat tehnologia pentru a putea rezolva problemele de concurs. Potrivit regulilor de concurs, participanții sunt născuți după 31 decembrie 2006.
Olimpiada s-a desfășurat din 19 septembrie și urmează să se închidă mâine, 25 septembrie, cu o ceremonie specială, desfășurată (tot) online. Elevii au avut de rezolvat probleme pe 20 și pe 22 septembrie. Pe 19, luni, în prima zi, au avut o sesiune de familiarizare cu mediul de concurs.
Iată premiile obținute, după cum notează SEPI:
Savu Ștefan Cătălin, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de aur
Voicu Mihai Valeriu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de aur
Chenglin Shang, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de argint
Rebengiuc Mircea, C.N. de Informatică ,,Tudor Vianu”, București – medalie de argint
Dumitru Alexandru, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de argint
Dima Alexandru, Școala Gimnazială Internațională ,,Spectrum”, Cluj Napoca – medalie de argint
Guba Daniel, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de bronz
Mateescu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – mențiune de onoare
Team Leader a fost Bunget Mihai de la C.N. ,,Tudor Vladimirescu”, Târgu Jiu, iar Deputy Leader – Iordache Ioan-Bogdan de la Universitatea București.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 septembrie
Premierul Nicolae Ciucă a propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”

Premierul Nicolae Ciucă ia ca model programul „Cornul și laptele” – proiect european implementat din perioada guvernului Adrian Năstase, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, prin care elevii primesc zilnic produse de panificație și lactate – și propune și el un program numit „O carte pe an pentru fiecare elev”. Anunțul a fost făcut după o întâlnire pe care Ciucă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au avut-o cu „oamenii de cultură – academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte românească”, potrivit mesajului publicat de Guvern. În fapt, printre acești „oameni de cultură” sunt personaje extrem de controversate, după cum scrie G4Media.ro

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 septembrie 2022
Părinții pot intra în școli și grădinițe, luni, la festivitățile de la începutul cursurilor anului școlar, anunță Ministerul Educației, care combate o „știre falsă” lansată pe rețelele de socializare

Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar, transmite ministrul Educației într-un mesaj pe Facebook. Sorin Cîmpeanu începe mesajul cu #CombatemFakeNews și precizează că „Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar”.
„Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar! Informația potrivit căreia Ministerul Educației a emis o decizie restrictivă este falsă”, scrie ministrul Cîmpeanu în mesajul citat.
„Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a evenimentelor de acest tip se organizează în spații deschise”, mai transmite acesta.
Într-un alt mesaj ministrul scrie că „luni, 5 septembrie, milioane de copii și tineri vor intra pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor din România. După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici.
Am convingerea că toți directorii de unități de învățământ înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educația copiilor și tinerilor, încă din prima zi de școală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 august 2022
Premierul Ciucă pasează la consiliile județene și Ministerul Educației problema transportului elevilor care nu poate fi decontat: Vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și Ministerul Educației ,,vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, spune premierul Nicolae Ciucă în privința transportului elevilor care, în fapt, nu le poate fi decontat integral elevilor, așa cum este prevăzut în lege. Problema decontării navetei școlare exista și acum un an când ministrul Cîmpeanu afirma că ,,Din păcate, oricât mi-aș dori, nu există soluții miraculoase”.

1288 de posturi, emoții, răbdare și … satisfacții

Ședința publică din 30 august

1288 de posturi, emoții, răbdare și … satisfacții

După detașările la cerere, detașările prin concurs specific, și suplinire prin continuitate, ieri (joi, 30 august 2007), la ședința publică au fost programați candidații care au luat cel puțin cinci la concursul național unic din 16 iulie 2007, dar care nu au reușit să obțină post în urma repartizării computerizate. Fiind planificați pe ore și discipline de concurs, ieri, au intrat pe rol: matematica, informatica, chimia, fizica, religia, învățământul special, istoria, geografia, socio-umanele, biologia, disciplinele tehnice, limbile moderne și educatoarele (limba română).

Astăzi (vineri), sunt planificați: limba maghiară (maternă), limba și literatura română - de la ora 9 la 10.30; educatoarele (limba maghiară și germană) – de la 10.30 la 11; învățătorii (limba maghiară și germană) - de la 11 la 12; educație fizică și sport, kinetoterapie – de la 12 la 13; arte – de la 13 la 13.45; învățătorii (limba română)  - de la 14 la 17.
Repartizarea prin ședințe publice este agreată în egală măsură atât de reprezentanții Inspectoratului Școlar, cât și de candidați, care au în față listele cu rezultatele obținute la CNU și posturile oferite pentru repartizare. Prof. Dorel Luca, inspector școlar general adjunct citea candidații la microfon, în ordinea  descrescătoare a notelor obținute la concurs, iar candidații trebuiau să opteze pentru un post de pe liste care nu a fost cerut de candidații precedenți. Ieri, pe cele 72 de pagini au fost cuprinse 1288 de posturi, care cum, 7- 8 ore, 14, 16, pentru un an, pentru patru ani, doar până în decembrie sau pănă în 14 aprilie etc. Fiecare post de pe liste avea un cod, iar candidatul trebuia să indice comisiei numărul de cod. Cu ochii pe laptop, generalul adjunct confirma alegerea și valabilitatea postului. Au fost și cazuri în care postul ales de candidat nu a putut fi obținut pentru simplul motiv că fusese dat cu o zi înainte la continuitate, ceea ce înseamnă că cineva a uitat să-l scoată de pe liste. După completarea declarației, opțiunea candidatului era înregistrată pe laptop-ul dnei prof. Lucia Curta, insp. management resurse umane. Din lipsă de informare, din nepăsare sau din alte motive, unii candidați nu s-au prezentat (spre bucuria celor prezenți). Au fost situații în care președintele SLI Bihor, Ioan Þenț, intervenea în sprijinul candidatului, deschizându-i ochii:”Vezi că la Școala nr. 16 scrie: până în 14 aprilie. Dacă vrei să mergi la Talpoș, trebuie să stai acolo. Nu ai cum să faci naveta.” Cea mai interesantă indicație, am reținut-o de la generalul Dorel Luca: “Optați pentru Dumbrăvița de Codru? Acolo nu vă trebuie ceas deșteptător…” Explicația o primim mai târziu. “Pentru că dimineața bate ursul cu laba în geam!”
Să mai știți apoi că mulți dintre candidați erau mulțumiți de post (Ioana Carmen Pele din Stâncești a prins post de mate la C.N. “Avram Iancu” din Ștei, Voichița Vancu, mate-info la Școala “Dacia”, Ackrman Maria Ilona, mate, la Brusturi, Monica Lerinț, la SAM “Ioan Bococi” Oradea, Vasile Daniel Mihele, religie, la Inand și Cefa…). Am cunoscut și o domniță care a plecat nemulțumită. “Nu am ce să iau. Am optat pentru religie la Nojorid, Cefa sau Inand, dar cum au fost luate deja, nu mi-a mai rămas nimic. Altceva nu vreau!”
Și totuși, se mai putea opta …”pentru ceai sau cafea, la Direcția Taberelor, la Marius Chipurici”, vorba generalului Dorel Luca.
Ovi Dan

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 29 septembrie 2022