Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Varicela

Sfatul medicului

Varicela

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Varicela este o boală infecțioasă, extrem de contagioasă, determinată de virusul varicelozosterian, caracterizată clinic printr-o erupție veziculoasă, care apare în mai multe valuri eruptive. Transmiterea bolii se realizează de la bolnav la sănătos, prin picături de secreție nazofaringiană, răspândite prin aer. Poarta de intrare a virusului în organism este reprezentată de mucoasa nazo-faringiană sau conjunctivală, de unde pătrunde în sânge și diseminează în organism (perioada de incubație este de aproximativ 14 zile)
Debutul bolii se manifestă prin semne nespecifice, indispoziție, inapetență, astenie, cefalee, febră, frison, dureri musculare. Erupția de varicelă apare pe tegumentele trunchiului, față, pielea capului și membre; la început sunt sub formă de pete mici și roșii, care se transformă rapid în vezicule (elementul eruptiv caracteristic), cu aspect de „picătură de rouă”. Veziculele se pot sparge, apărând o crustă, care ulterior se elimină, fără să lase cicatrice; erupția în varicelă, poate apare în mai multe valuri. Veziculele de varicelă apar și pe mucoase, în deosebi în cavitatea bucală (dureri la masticație, salivație abundentă) și pe conjunctiva palpebrală (dureri, lăcrimare, sensibilitate la lumină).
Evoluția varicelei este de regulă ușoară, spre vindecare. Tratamentul varicelei este în întregime simptomatic; îngrijirile sunt foarte importante și urmăresc împiedicarea infectării elementelor eruptive; baia nu este permisă până la uscarea crustelor; igiena corporală se face cu apă alcoolizată. Repausul la pat este obligatoriu șapte zile. Pentru calmarea pruritului, se folosește talc mentolat, alcool mentolat. Leziunile infectate se tratează cu unguente cu antibiotice. Leziunile mucoaselor (bucală, conjunctivală), se tratează cu spălături cu ceai de mușețel; pe mucoasa bucală se pot aplica substanțe antiseptice. Dieta este ușoară la început (lapte, ceai), după care se completează odată cu scăderea febrei. Antibioticele generale se folosesc atunci când apar complicații bacteriene. Sunt recomandabile măsuri de dezinfecție a aerului cu ultraviolete, în spații închise, săli de consultații.

Trimite email

miercuri, 23 septembrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!