Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Din nou împreună de sărbători!

Festivalul național al șanselor tale

Din nou împreună de sărbători!

A întoarce fața (și nu spatele) celor care au plecat din unitate este un act de mare omenie, curaj și responsabilitate, un gest de o mie de puncte și 18 carate.

Pentru că numai cel aflat în situația de a sta dimineața la geam și a privi cu ochii plânși și cu rana deschisă a sufletului în urma copilașilor  care pleacă la școală și la grădiniță, numai acela știe cât de grea e despărțirea de copii și de școală, după 34-38 de ani de apostolat, în care a investit știință cu dragoste, răbdare și înțelegere, iubire de aproapele și datorie liber consfințită, și niciodată impusă, decât doar de propria conștiință!
Când doamna director, prof. Cornelia Româneac (un dascăl cu șapte inimi), m-a invitat la seara de colinde și bucuria revederii cu foștii dascăli și alte categorii de personal, am intuit cam ce s-ar putea întâmpla. Foștii angajați ai Grădiniței nr. 28 – „Nufărul” (Florica Ghiță, Maria Cioară, Maria Onica, Ani Tipi, Tina Codreanu, Lenuța Cozman, Ani Herlaș și Florica Bulc) intrați în rândul pensionarilor, au venit ca la ... „Mecca” noastră, cu mult drag și dor, să-și mai vadă „casa” unde au locuit atâția ani, masa la care au lucrat, și mai puțin copiii pe care i-au crescut și care acum sunt mari, școlari, absolvenți, studenți, dascăli, medici, polițiști, comercianți, vedete și vipuri prin consilii, comitete și chiar mai sus, prin parlament...   
 Micile atenții, colindele, tortul mare și atmosfera plină de iubire, toate i-au răscolit și i-au bucurat, redându-le câțiva ani de viață în plus, mulțumire sufletească pentru faptul că cineva se mai gândește la ei și nu au fost uitați ca o jucărie stricată, nefolositoare!
Spunea cândva (și o repeta mereu) regretatul Adrian Păunescu, „Repetabila povară”... „Cine are părinți, pe pământ, nu în gând, mai aude și-n somn ochii lumii plângând...”
Dar câți, oare, mai avem timp și dispoziție să ascultăm ochii cum plâng, să-i privim drept în față pe cei care suspină din neputință. Cu demnitatea neîntinată, ei nu vor și nu așteaptă milă, ci iubire, respect și înțelegere, pe care însă noi refuzăm să le  acordăm, deși nu costă bani, nici timp, ci doar o aprobare, un râmbet și o vorbă bună...
Patru acțiuni de „mobilare” interioară și trăiri emoționale
Acțiunea de luni (6 decembrie 2010) face parte dintr-un buchet de patru activități, înscrise în cea de-a XI-a ediție a „Festivalului național al șanselor tale” (manifestare programată a se desfășura în perioada 6-12 decembrie). Această ediție poartă drept generic: „Educația pentru o cultură a drepturilor fundamentale”.
Celelalte trei acțiuni sunt: un concert de colinde tradiționale românești, pregătit de prof. Cornelia Krajcsi  și  Daniela Leucea, cu copiii din grupa pregătitoare A; „Dansăm, colindăm, povestim …, împreună sărbătorim!” – o diseminare de bune practici (învățare pași de dans, povestea bunicului, concert de colinde), acțiuni organizate și coordonate de prof. Adela Horga și ed. Ana Popa, în parteneriat cu învățătorul Iosif Româneac și elevii clasei sale de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”; „Dăruiește un Crăciun”- Târg de Crăciun, pentru a ne apropia și mai tare de miracolul și bucuria pe care o așteptăm cu toții: Nașterea Pruncului Sfânt. Manifestarea se vrea o reuniune de suflet a partenerilor educaționali, educatoare și părinți, dar și copii. Acțiunea va fi coordonată de educatoarea Elena Indrie. (Ovidiu DAN)

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 9 aprilie 2020