Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Asta-i datina străbună”

La Grădinița nr. 56 – „Lotus”

„Asta-i datina străbună”

La Grădinița nr. 56 – „Lotus” din Oradea, se derulează proiectul „Asta-i datina străbună”.

Prin acest proiect se dorește implicarea copiilor, de la cea mai fragedă vârstă, în cunoașterea obiceiurilor și tradițiilor practicate din cele mai vechi timpuri cu diferite ocazii, conștientizarea importanței culegerii și transmiterii acestor bijuterii ale înțelepciunii populare românești.
Tototdată, dorim să familiarizăm copiii cu obiceiurile și tradițiile păstrate de-a lungul timpului de către oamenii acestor locuri și cultivarea respectului față de tradițiile culturale și obiceiurile din zona etnografică a Bihorului.
În acest scop, în data de 25 noiembrie 2010, l-am avut invitat la grupa mare pregătitoare, pe domnul  Crăciun Parasca, inspector în cadrul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Bihor, care le-a vorbit copiilor despre obiceiurile și tradițiile locului și nu numai. Copiii l-au întâmpinat cu un scurt program folcloric.
Atât fetițele, cât și băieții, care purtau cu mândrie portul popular și-au prezentat într-un mod inedit costumul, recitând, pe rând, „Româncuța” și „Românașul”. Și fiindcă suntem în postul Crăciunului, copiii au interpretat „Colinda dubașilor” și „Corinda mare a Crăciunului”. În finalul programului artistic, am și „jucat”.
Domnul Parasca a fost impresionat de copiii minunați pe care îi avem și bineînțeles că și dânsul a venit pregătit să le spună lucruri foarte interesante legate de tema proiectului nostru. Mai întâi le-a descris portul popular autentic din zona etnografică a Bihorului, prezentându-le fiecare piesă vestimentară în parte, le-a explicat toate etapele de transformare prin care trece fiecare piesă vestimentară, iar apoi s-a oprit la cele două mari praznice împărătești de peste an - „Paștele” și „Crăciunul”, referindu-se și la obiceiurile și ritualurile specifice celor două sărbători.
La finalul întâlnirii, am cântat cu toții o colindă tradițională, atât domnul Crăciun Parasca, cât și doamna director, prof. Maria Lukacs, împreună cu educatoarele grupei (Mariana Raita și Mariana Konkoly) și toți copiii din grupă, în întâmpinarea sfintei sărbători care se apropie „Nașterea Mântuitorului” (Mariana Raita)

Trimite email

luni, 30 martie 2020