Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Activitate dedicată Zilei naționale

La Lic. T “Lucian Blaga”

Activitate dedicată Zilei naționale

Marți, 30 noiembrie 2010, elevii clasei a XII-a D de la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga” din Oradea au organizat o activitate aniversară cu ocazia zilei de 1 Decembrie, sub coordonarea prof. Filip Otilia și Pădurean Andreea.

Bucuria aniversării a fost cu atât mai mare, cu cât au avut ca invitați elevi și cadre didactice de la Colegiul Tehnic din Vadu Crișului:  prof.  Mariana Mălai, înv. Liana Boț  și prof. Adriana Jolțe, parteneri în proiectul județean „Copiii de azi, cetățenii de mâine”. Ei au adus colegilor orădeni produse specifice zonei (sarmale și cozonac de post) și au prezentat o frumoasă scenetă intitulată „Am fost și noi la Alba Iulia!”
De altfel, activitatea elevilor s-a centrat pe două coordonate: istoria națională și tradiția locală. Pentru a marca însemnătatea momentului istoric, elevii au realizat materiale în power point cu principalele momente din istoria neamului ce au condus la înfăptuirea visului Marii Uniri.
 Inedit a fot modul în care au dat viață personalităților istorice: Daniel Haiaș l-a întruchipat pe Decebal, Dragoș Tanc, pe Ștefan cel Mare, Cosmin Buta a fost Mihai Viteazul, Bogdan Lucuș l-a interpretat pe Avram Iancu, Mircea Ghitea, pe A. I. Cuza, iar Bogdan Creț i-a dat glas regelui Ferdinand.
Tradiția și valorile perene ale neamului: portul popular, dansul și gastronomia locală au fost la loc de cinste în sărbătoarea celor de la Blaga și de la Vadu Crișului.
Elevii au purtat cu mândrie zestrea bunicilor (ii înflorate, ițari și fote unice) și au gătit mâncăruri specifice: platou cu șuncă, maioș (caltaboș), brișoaită (tobă), pită pe vatră, sarmale (boaște), fasole (păsulă) cu ciolan, colac umplut, scoverzi și multe alte bunătăți care pentru toți românii înseamnă mâncarea de acasă.
Activitatea a fost o bucurie atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice, relevând, de fapt, în esența sa bucuria și mândria de a fi român. (Otilia Filip)

Trimite email

luni, 21 octombrie 2019