Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Crenguța fermecată și sufletele înfrățite!

O iarnă ca-n povești la Husasău de Tinca

Crenguța fermecată și sufletele înfrățite!

Imagini din „Iarna pe uliță”... și mai mult decât atât, am văzut vineri (17 decembrie 2010) la Husasău de Tinca, pe „dealul” din curtea școlii...

Cum au ieșit din microbuze, copiii orădeni au început să zburde în voie, ca niște mielușei scăpați din țarc, să facă cunoștință cu zăpada de Husasău, să se dea pe gheață, să arunce cu bulgări și să plonjeze în zăpadă pentru o poză de album...
Într-o asemenea „zodie” ne-am găsit noi, vineri, niște oaspeți dragi, primiți cu tot sufletul de Geta și Cami, de întreaga școală ridicată în picioare, în frunte cu distinsul său director, prof. Nicolae Vrăbieș, pentru a-și primi partenerii de proiect din clasa I, de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea, îndrumați de prof. Anca Ardelean.
Camelia Chișe (cu o jumătate de suflet rămasă la „Emanuel”) și Georgeta Gligor (un munte de bunătate și știință de carte, un veteran al proiectelor) au pus de un parteneriat cu trei clase de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea (I A și B și III A, înv. Violeta Sârb, prof. Anca Ardelean și prof. Mihaela Bodea). Ce motiv și ce simbol mai potrivit puteau alege Cami, Geta și Anca proiectului lor decât „Crenguța fermecată” în stare să facă minuni, așa cum le place și copiilor...
„Colindătorii suntem noi!”
Așa or fi zis, pentru început, cei mari privind la cei mici, dar când au prins a-și deschide gurițele ăi mici, s-a făcut liniște, cu toți au tăcut mormânt auzind glasurile micilor artiști, care au cântat dumnezeiește sub bagheta Georgetei, acompaniați la chitară de Camelia. Au cântat ca niște profesioniști, au recitat și au jucat teatru (în rolurile principale: Crăiasa Zăpezilor – Bianca Nicoară, Gabriel Hanaș - omul cu Crenguța fermecată, Călin Bărar - Omul de zăpadă), iar Geta i-a premiat. Le-a înmânat acele diplome de merit pe care ei le-au câștigat la concursul național „Euroșcolarul”.
Oaspeții orădeni nu puteau rămâne insensibili la regalul partenerilor, așa încât le-au luat locul pe scenă și ne-au bucurat sufletele cu un recital muzical religios de sezon, vestind Nașterea Pruncului Sfânt.
După o zbenguială prin zăpadă, partenerii de proiect s-au retras în sălile lor de clasă, gazdele au urmărit un moment de teatru de păpuși, prezentat de familia Zerghe David și Felicia, cărora li s-a alăturat Alina Cioti, studentă a Universității „Emanuel” din Oradea. În momentul teatral, elevii Getei și Cameliei au urmărit cu sufletul la gură povestea Musafirului misterios al bunicului Petru (nimeni altul decât Iisus Hristos).
A urmat un alt moment emoționant - schimbul de daruri. Elevii Ancăi ambalaseră frumos câteva daruri pentru prietenii lor din Husasău (dulciuri, jucării, fulare, șepcuțe), iar dl director Nicolae Vrăbieș, ajutat de Geta și Camelia, a împărțit pungile cu surprize, dăruite de dl ing. Mihai Faur - primarul comunei, un apropiat al școlii și copiilor, care, în  vară, a rezolvat problema ca elevii din Husasău de Tinca să nu mai învețe în două schimburi, prin construirea unei clădiri cu două săli de clasă (unde învață elevii claselor a II-a și a IV-a, chiar partenerii de proiect ai orădenilor).
Preț de mai bine de două ore, partenerii de proiect s-au aflat într-un dialog permanent, pe scenă, în sala de clasă, la gustare și la joacă, în curte la zăpadă – bucuria fără seamăn a copiilor.
Discutând cu Georgeta Gligor, aveam să aflăm că în 10 decembrie, s-a întors de la un proiect școlar interjudețean pe care îl are cu Palatul Copiilor și Elevilor din Carei (județul Satu Mare). Geta le are cu proiectele încă din 2007, când a derulat primul proiect pentru școala din Oșand. În 2008, avea să participe la un proiect Leonardo cu un colegiu tocmai în Spania...  
Acum e încântată de proiectul cu Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea. La fel de bucuroase s-au arătat Camelia și Anca. După voioșia manifestată de copii și după chipurile părinților însoțitori, vor concluziona că de fapt cu toții, actorii și beneficiarii acestui proiect au petrecut clipe de satisfacție, dată de atmosfera caldă, prietenoasă în care s-a desfășurat întâlnirea partenerilor de proiect. Iar iarna-drăguța nu putea decât să sporească încântarea generală, cu darurile sale inegalabile! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Crenguța fermecată și sufletele înfrățite!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 26 februarie 2021

Poza zilei

Flori și mărțișoare, fără interdicție

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare!!!