Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Cu Steaua, Viflaimul, Plugușorul și Sorcova

Vineri, la porțile Grădiniței nr. 24 au bătut colindătorii

Cu Steaua, Viflaimul, Plugușorul și Sorcova

„Ninge, ninge alb și blând peste oraș. Auziți? La porțile sufletelor noastre de creștini bat Sfintele Sărbători de iarnă...”

Andrada și Darius, gazdele bune, niște copii admirabili, ca toți ceilalți copii din grupa pregătitoare A, aveau să joace rolul vieții lor de preșcolari, vineri seara (17 decembrie 2010), la un regal de tradiții și obiceiuri strămoșești, puse în scenă cu măiestrie de două educatoare de excepție: Anca Jarca și Alina Ferche.
Grădinița nr. 24 din Oradea (director, prof. Marioara Ile) e o „oază” de liniște și binecuvântare în ale educației celor mici, retrasă cu „un metru” din vacarmul străzii, plăcută privirii și îndrăgită de vrednicii săi preșcolari.
Aici aveam să poposim vineri seara, la două ore despărțire de mirificul zăpezii de la Husasău de Tinca. Gazdele bune, Andrada și Darius, ne-au introdus degrabă în atmosfera inegalabilă a datinilor și obiceiurilor de Crăciun... căci „Dintre toate câte sunt/ Sărbători pe-acest pământ,/ Nu e alta mai frumoasă/ Decât Crăciunul cel sfânt”.
Pe masă, gazdele vrednice de asemenea colindători au așezat de-ale gurii, așa cum se obișnuiește la țară să fie omeniți toți cei care îți trec pragul casei în seara de Ajun de Crăciun, dar nu numai...
Li s-au aprins călcâiele de-atâta joc!
Fetele și băieții, organizați ca la o șezătoare, au ieșit și au intrat în scenă potrivit programului, dar întotdeauna îmbrăcați în mândrele staie populare, autentice românești (de Bihor). Bogdan Luca, Dragoș Negruțiu și Raul Mânz au intrat cu Steaua și au urat ce era de urat; Mihai Filimon, Elias Þepele, Mihai Þica și George Hovaneț au purtat și onorat Viflaimul, la Plugușor s-au prins cu toții, feciori vrednici și făloși, la Sorcovă au urat Dragoș Secară, Bogdan Ujoc și Alex Bar, la joc s-au aprins toate călcâiele...
Mare sărbătoare au mai tras teribilii preșcolari ai grupei pregătitoare A, cu două prințese de-a stânga și de-a dreapta, Anca și Alina, toate numai suflet și pară... de tare ce s-au încins cu asemenea colindători de top.
Magică seară am mai petrecut la ei în casă! Să mai spunem că viitorii preșcolari le au și cu engleza (învățată de la prof. Felicia Duma), stau bine și cu dansurile moderne, picurate cu talent de prințesa dansului din municipiul de pe Crișul Repede - Sonia Vass.
Una peste alta, am ieșit vrăjit de la prima serbare pe care am petrecut-o la Grădinița nr. 24 din Oradea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cu Steaua, Viflaimul, Plugușorul și Sorcova.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 2 aprilie 2020