Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Cu colindul pe la intelectualii și localnicii satelor

La școlile din Meziad și Căbești

Cu colindul pe la intelectualii și localnicii satelor

În ajun de Crăciun, când aroma bradului împodobit este prezentă pretutindeni, când mirosul de cozonac și sarmale proaspete plutește în aerul rece al iernii, un singur moment mai este mult așteptat pentru a veni în completarea „tabloului” minunatelor sărbători prilejuite de Nașterea Pruncului Sfânt.

Momentul nu este altul decât colindul, un obicei străvechi, dus cu drag din generație în generație.
Astfel, 23 de elevi din clasele a VII-a și a VIII-a ai școlilor din Meziad și Căbești, îmbrăcați în port popular tradițional, specific zonei din depresiunea Beiușului, și-au dat mâna și au pornit cu colindul prin satele de la poalele munților Apuseni, vineri 24 decembrie 2010. La inițiativa tânărului profesor Ioan Flița, colindătorii au purces la peste 60 de familii din Meziad, Căbești, Josani, Goila, Sohodol, Remetea, Petreasa, Șoimuș, Livada de Beiuș, dar și în municipiul Beiuș, având prioritate formatorii acestor copii: educatoare, învățători, profesori, preoți, medici, asistenți, dar și familiile copiilor. Traista lor  a fost plină cu colinde nemaipomenit de frumoase în ce privește conținutul, dar și linia melodică, fiind însoțiți de câte două cadre didactice de la cele două școli învecinate: Flița Ioan - matematică, Ille Nicoleta - limba și literatura română, Micula Ioan - religie ortodoxă, Oaie Ioana - educație tehnologică.
Desigur că eforturile copiilor și ale însoțitorilor nu și-ar fi atins scopul propus dacă nu ar fi fost ajutați de conducerile celor două școli, de directorii Bunta Boncea și Stelian Copil, aceștia luând măsuri pentru ca deplasarea copiilor să fie în siguranță, în afara oricăror evenimente nedorite. I-au impresionat pe toți localnicii cu care s-au întâlnit în drumeția lor, fiind apreciați laudativ de cei pe care i-au colindat, dar și de către trecători. (Gheorghe Cornea)

Trimite email

duminic, 21 iulie 2019