Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Să folosească banii dați pentru unitățile de învățământ

Ministrul Cristian Adomniței somează primarii din țară

Să folosească banii dați pentru unitățile de învățământ

07.09.2007
Ministrul Cristian Adomniței i-a avertizat astăzi pe primarii din județele care nu au cheltuit fondurile alocate de Guvern pentru infrastructura unităților școlare că le vor pierde dacă nu vor finaliza toate procedurile de licitație până la 14 septembrie, respectiv 21 septembrie. Primul termen vizează utilizarea banilor alocați prin Hotărârile de Guvern 300, 454, 575, 617, iar al doilea termen - HG 919/2007.

Banii nefolosiți vor fi redistribuiți în teritoriu altor unități școlare aflate în curs de reabilitare sau construcție. La nivel național, există douăsprezece județe cu probleme în ceea ce privește utilizarea banilor, printre care Mehedinți, cu 0,0% absorbție a fondurilor repartizate în perioada martie-august 2007, Cluj, Sibiu, Brașov, Caraș-Severin, Gorj, Neamț, Bacău, Covasna, Galați și Călărași.
Ministrul le-a atras atenția și primarilor din sectoarele 4 și 5 ale Capitalei, care s-au arătat dezinteresați de problema unităților școlare, în ciuda alocării fondurilor, spre deosebire de sectoarele 2, 6 și 1.
Ministrul Educației a criticat faptul că în București, din 1.176 miliarde de lei vechi alocați de Guvern s-au cheltuit, până în prezent, doar 240 de miliarde. Pentru grădinițe, primăriile din Capitală au primit de la bugetul de stat 260 de miliarde, din care au cheltuit doar 23 de miliarde (mai puțin de 10%).
Ministrul Cristian Adomniței a precizat că multe printre pretextele oferite de primari pentru nedemararea licitațiilor sau a lucrărilor au fost procedura greoaie a organizării licitațiilor și lipsa suportului logistic sau a proiectanților.
În urma întâlnirii de astăzi de la Ministerul Internelor și Reformei Administrative dintre ministrul Cristian Adomniței, secretarul de stat Victor Paul Dobre, prefecții și inspectorii generali școlari din cele 12 județe, s-a stabilit ca acolo unde primarii se confruntă cu probleme de logistică în ceea ce privește organizarea licitațiilor, responsabilitatea să fie preluată de prefecți sau de inspectorii generali. S-a stabilit, de asemenea, crearea unui comandament la nivel de județe din care să facă parte prefecții, inspectorii școlari generali și primarii.
Comandamentul se va întruni săptămânal, va monitoriza și transmite către Ministerul Educației situația cheltuirii banilor pentru unitățile școlare. (Biroul de presă)

Trimite email

miercuri, 16 octombrie 2019