Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Expoziția foto-documentară „Pe drumul Învierii”

Vineri, la Casa de Cultură a Municipiului Oradea

Expoziția foto-documentară „Pe drumul Învierii”

Părintele paroh Vasile Bota de la Biserica Ortodoxă „Sf. Apostol Andrei” din Oradea ne-a îndemnat să participăm vineri, 14 decembrie 2011, la Casa de Cultură a Municipiului din Oradea, la vernisajul expoziției foto-documentare „Pe drumul Învierii”, spre a-i cunoaște pe câțiva dintre martirii bisericii, eroii săi, care, mărturisindu-l pe Hristos în vremea comuniștilor, au fost aruncați în temnițe și schinjuiți pentru simplul motiv de a fi fost buni creștini înainte de orice.

Evenimentul a fost moderat de părintele paroh Ion Alexandru Mizgan, de la Biserica „Sf. Apostol Andrei”, avându-i ca invitați pe Claudiu Târziu – director al revistei de cultură creștină și politică „Rost”, scriitorul Răzvan Codrescu, editor al revistei „Rost” și părintele Augustin Lucian.
Așa după cum putem afla din broșură, scopul organizării acestei expoziții foto-documentare „este acela de a prezenta prin documente și fotografii, prin viețile exemplare ale unor oameni deosebiți, o istorie mai puțin cunoscută publicului larg, aceea a războiului spiritual dintre biserica ortodoxă în ansamblul ei și regimul comunist, în care au avut de suferit nu doar cei care au făcut politică în perioada interbelică, ci o întreagă generație de tineri și intelectuali. Am ales doar aceste șase personalități din câteva sute de oameni pentru că sunt foarte cunoscuți și există o întreagă bibliografie legată de ei” - Arsenie Boca, Sandu Tudor, Gheorghe Calciu, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide și Arsenie Papacioc.
„Comunismul și-a propus să ne modifice sufletește”
Claudiu Târziu s-a referit la scopul și conținutul expoziției, arătând că și biserica ortodoxă are martirii ei, eroii săi, care au dat o cantitate însemnată de jertfă și ar trebui să i se facă dreptate, chiar dacă nu toate bisericile s-au opus comunismului, unele chiar au colaborat cu regimul. Peste 2.200 de preoți au fost arestați, maltratați și schinjuiți în timpul regimului comunist. La sfârșitul anilor ’50, peste 500 de mănăstiri au fost desființate. De prigoana comunistă au suferit foarte mulți creștini simpli, mireni și laici. Comuniștii au dorit să-l scoată pe Hristos din sufletele oamenilor. Părintele Calciu este printre puținii preoți care s-au opus dărâmării bisericilor din București în anii ’78-80. Comunismul și-a propus să ne modifice sufletește”, a ținut să sublinieze Claudiu Târziu...
„Banditule, ne-ai trădat!”
Părintele Augustin Lucian a povestit despre pățaniile sale de pe când era elev pedagogist la Gherla, când a luat două palme doar pentru că a intrat într-o biserică („Banditule, ne-ai trădat!”). A vorbit apoi despre personalitățile pe care le-a cunoscut după 1976, când a venit la Oradea (părinții Teodor Savu, Ioan Bărdaș, Ioan Iovan, Constantin Olar); despre viața zbuciumată și suferințele celor doi părinți, Teodor Savu și Ioan Bărdaș, avea să ne mărturisească și părintele Ion Alexandru Mizgan.
„Ne-am pierdut entuziasmul, ne-am tocit iluziile...”
Scriitorul Răzvan Codrescu ne-a îndemnat „să învățăm să ne uităm înapoi”, pentru că, din păcate, „stăm prost cu memoria, iar istoria este  nedreaptă. Cât de ușor se uită jertfa!”
El a vorbit despre cumplitul secol XX, despre neamul și crucea, despre osmoza dintre creștinism și spiritul național. „Pentru credință, unii au fost în stare să meargă până la jertfa supremă. Zeci de mii de laici au fost închiși și au murit în închisori. În anii ’60, am avut o întreagă rezistență în munți, o morișcă diabolică. Ei s-au luat cu istoria de piept. Apoi a venit baia de sânge nevinovat din ’89. „Vom muri și vom fi liberi”, spuneau ei în 1989. Ce s-a ales din jertfa lor? Ne-am pierdut entuziasmul, ne-am tocit iluziile, nu mai suntem în stare să prețuim jertfa lor. Nu am reușit să ne grupăm în jurul bisericii ortodoxe. Biserica se face că nu aude. Nu știm să ne cinstim martirii..
În 20 de ani, învățământul a fost pus pe butuci. Comuniștii l-au făcut praf, iar postcomuniștii, pulbere. Istoria nu mai mobilizează pentru că am scos-o din priză. Se mistifică trecutul. Vrem să fim corecți politic, dar ne mințim pe noi înșine, o minciună oficializată, de stat. Ei aveau credință, care este fundamentală, spirit de jertfă, pe care noi nu-l avem. Astăzi, nu mai vrei să mori pentru că nu ai pentru ce să mori. Să luăm pildă de la vrednicia lor. Noi suntem prost crescuți. Nu mai avem modele la care să ne raportăm. Mitocănia a devenit virtute...”, a conchis scriitorul Răzvan Codrescu. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Expoziția foto-documentară „Pe drumul Învierii”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 19 septembrie 2020

Poza zilei

Ești pasionat de muzică?

Ești pasionat de muzică și vrei să faci primii pași în cariera ta?
Perfect!
Noi suntem în căutarea unui VOCAL COACH ASSISTANT.
Așadar, nu rata ocazia de a face parte din echipa Enjoy Music!