Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Cu „Viflaimul” la Cucuceni, Petrileni și Ștei

Liceeni și studenți din Rieni

Cu „Viflaimul” la Cucuceni, Petrileni și Ștei

Înainte vreme, dascălul și preotul erau luminătorii satului, cei dintâi preocupați de păstrarea cu sfințenie și promovarea tradițiilor și obiceiurilor locale...

În această idee, aflăm că de Crăciun, la Rieni, preotul paroh Balint Gheorghe și directorul școlii, dna Liliana Balint, au reușit să adune un grup de tineri din sat, foști elevi ai școlii, actualmente liceeni și studenți, pentru a pune în scenă „Nașterea Domnului”. 
 Regele Irod a fost jucat de Popa Șerban, Fecioara Maria - de Balint Florina Iulia, Iosif - Sora Marcel, pruncul nevinovat - Petrugan David, ofițerul - Lup Ionuț, Ozia - Laza George, îngerul – Jurcuț Dorin, Gașpar - Cireap Ionuț, Melchior - Șora Ionuț, Baltazar - Florincuța Sergiu, păstorul 1 - Cireap Eusebio, păstorul 2 - Ciolac Adrian, păstorul 3 - Șora Alex...
Sceneta „Nașterea Domnului” a fost prezentată chiar în ziua de Crăciun (25 decembrie 2010) la biserica din Rieni, după Sfânta Liturghie, oficiată de părintele paroh Balint Gheorghe. A doua zi de Crăciun, părintele Ifrim Cristian de la Cucuceni a fost încântat să-i primească pe tinerii din Rieni și la biserica sa. Sensibilizată de ceea ce a aflat, doamna deputat Ionela Bruchental-Pop i-a invitat cu „Viflaimul” acasă, iar doamna Ecaterina Cuc la pensiunea sa din Petrileni; distinsul președinte și om de afaceri Viorel Micula le-a propus să prezinte a doua zi (lunea, în 27 decembrie) frumosul obicei și la restraurantul „Ardealul” din Ștei, în fața conducătorilor firmelor proprii, la masa festivă de Crăciun.
Potrivit obiceiului, atât doamna deputat, cât și dl președinte au răsplătit actorii pe măsura funcției și bugetului, astfel încât Dumnezeu să le primească jertfa și să-i ajute în afaceri și în 2011. (Ana-Maria Balint)

Trimite email

joi, 20 iunie 2019