Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Elevii din Gurbediu l-au omagiat pe marele Eminescu

Eminescu și Iosif Vulcan

Elevii din Gurbediu l-au omagiat pe marele Eminescu

Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu, a fost omagiat cu multă dragoste, bucurie și respect de elevii Școlii cu clasele I-VIII din Gurbediu, cu ocazia împlinirii a 161 de ani de la naștere.

Festivitățile organizate de elevi, sub îndrumarea doamnei profesor de limba și literatura română Lavinia Floruț, a doamnei învățătoare Dana Ciuciu și a domnișoarei profesor Ardelean Alexandra, s-au bucurat de un real succes din partea celor prezenți: elevi, profesori și părinți.
În cuvinte frumoase, însoțite de imagini sugestive au fost prezentate: viața și activitatea literară a poetului. A urmat dramatizarea unui fragment literar din  “Scrisoarea III”. Până să-nceapă recitalul, a fost subliniată legătura poetului cu Bihorul. S-a insistat asupra folclorului cules de Eminescu din județul nostru - unde sunt amintite numele localităților: Oradea, Holod, Ștei și Tinca – fiind evidențiată legătura de prietenie cu fiii acestor meleaguri. Așa după cum se știe, Iosif Vulcan a fost “nașul” literar al poetului și folcloristului Miron Pompiliu din Ștei.
Pe un fond muzical adecvat  – ce a cuprins melodii compuse pe versurile poetului –,  elevii au susținut un recital de poezie. În final, au prezentat lucrări plastice, reprezentând aspecte surprinse din opera eminesciană studiată.
Cei mai buni recitatori s-au dovedit a fi: Boncea Lidia și Groza Ionuț (din clasa a VIII-a), Scheck Kristian (din a VII-a), Groza Teodora, Danciu David, Hodiș Florinel, Cora Andrei, Dejeu Ștefania (din clasa a IV-a); cele mai bune compoziții plastice au fost realizate de: Mladin Ioana și Ciuciu Claudia (din clasa a VI-a) și Tirla Claudiu (din a VIII-a), care au fost răsplătiți cu diplome din partea organizatorilor.
Elevii clasei a VIII-a au recitat din poeziile lui Eminescu în limba engleză.
Activitatea elevilor din Gurbediu (comuna Tinca) s-a dovedit a fi deosebit de instructivă,  plăcută și aplaudată de publicul spectator. (Radu Turla)

Trimite email

luni, 24 februarie 2020