Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Dublă aniversare la Școala cu clasele I-VIII din Ceișoara

14 ianuarie 2011

Dublă aniversare la Școala cu clasele I-VIII din Ceișoara

În această zi fastă de ianuarie, elevii școlii din Ceișoara și-au pregătit sufletele și au îmbrăcat cele mai frumoase veșminte pentru a sărbători cum se cuvine două evenimente în același timp – 161 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu și 10 ani de la apariția revistei școlii –„Inspirația”, care a fost lansată în ziua de 15 ianuarie 2001.

Simpozionul dedicat „Poetului Nepereche” a fost pregătit cu profesionalism și pasiune încât versurile recitate și cântecele pe versuri eminesciene au mers direct la sufletul celor prezenți. Profesorii îndrumători ai acestor copii au fost: doamna profesor de limba și literatura română – Denisa Flore și dl profesor Mihai Jula.
În partea a doua a manifestării, directorul școlii coordonatoare (Școala cu clasele I-VIII din Ceica), profesorul Ioan Boț, a făcut un scurt istoric al revistei, începând cu numărul 1­/ianuarie 2001 și până la ultimul număr 35/decembrie 2010, numărul aniversar -36 este în lucru, urmând să apară până la sfârșitul lunii ianuarie. Revista a fost pregătită încă din anul 2000. Am pornit la lucru cu un mănunchi de copii curioși și pasionați de creație și de fenomenul literar. Ei făceau parte din cercul de poezie „Ana Blandiana”: Olimpia Ivan, Ioana Boțiu, Felicia Indrie, Felicia Ivan, Nicoleta Pințiș, Ioana Jurcuț. Toți sunt în acest moment absolvenți ai unor facultăți. Lor li s-au adăugat pe parcursul anilor alte generații de elevi, astăzi, studenți sau liceeni care cunosc importanța celui mai fascinant domeniu al
personalității umane – creativitatea, pe care și-au exersat-o scriind versuri, povestiri, scenete, jurnale de călătorii, interviuri cu diferite personalități.
„Inspirația” - centru polarizator
În cei 10 ani de apariție, revista „Inspirația” a constituit centrul polarizator a multor activități cultural- educative deosebite: recitaluri de poezie clasică și contemporană, lansări de carte, întâlniri cu scriitori și oameni de cultură ca: Ioan Moldovan - redactorul-șef al revistei „Familia”, Gheorghe Vidican, Lucian Scurtu, Mihai Vieru, Alexandru Sfârlea, Mircea Papiu, Ioan Morar, Magda Mitrașca, Elisabeta Pop... care au contribuit la modelarea în mod vizibil a personalității elevilor școlii din Ceișoara.
Întâlnirea cea mai emoționantă, care a devenit o zi memorabilă pentru analele școlii din Ceișoara, a fost aceea din mai 2007,  când poeta Ana Blandiana împreună cu scriitorul Romulus Rusan ne-a vizitat și a susținut, alături de membrii cercului de poezie care-i poartă numele, un recital de poezie, impresionant cu vocea ei inimitabilă. Elevii școlii din Ceișoara au fost sponsorizați de către poetă cu o excursie la Muzeul memorial al victimilor comunismului de la Sighet.
Inspirația din 2001 a stârnit un val de emulație culturală. O serie de școli au purces după aceea la înființarea de reviste proprii. Astfel, în 2006, s-a desfășurat un concurs de reviste ale elevilor bihoreni la care a participat și „Inspirația”, fiind distinsă cu premiul I la secțiunea de reviste tematice. Același premiu I l-a luat și în 2007, iar la Expoziția națională a revistelor școlare, organizată la Iași, în 19 decembrie 2009 – „Inspirației” i s-a acordat premiul I, un imbold deosebit pentru noi de a continua ceea ce am început.
Îndrăzniți, dragi elevi și colegi să visați, să meditați și să creați! – „Inspirația” așteaptă să vă promoveze! (Ioan Boț)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dublă aniversare la Școala cu clasele I-VIII din Ceișoara.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 25 august 2019