Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Concursul școlar de matematică „AS”

Miercuri, la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”

Concursul școlar de matematică „AS”

Este concursul așilor la matematică... de la AS („Andrei Șaguna”); un joc de cuvinte deloc întâmplător, după cum aveam să aflăm cam de multă vreme de la directorul colegiului, doamna profesor Antiana Man.

Pe când fusese proaspăt numită director al „șogunilor” orădeni, i-am lansat o întrebare provocatoare la care nu ne-a răspuns, dar nu pentru că nu era pregătită să ne răspundă, ci pentru că dorea să o facă într-o altă conjunctură și după o perioadă de cunoaștere a realităților de la noul loc de muncă.
„Amânăm voit răspunsul până voi studia terenul, colegii și elevii”...
Am înțeles-o perfect. O cunoșteam ca pe o luptătoare și o învingătoare, un specialist și un pedagog versat, un manager iscusit, cu voință și caracter, cu idei și multă putere de muncă.
Auzind de concursul de matematică lansat la nivel de școală, mi-am zis: iată a sosit momentul să se treacă de la perioada de tatonare la etapa de implementare a ideilor: „trebuie să le schimb dascălilor și elevilor mentalitatea. Să le acord sprijin și încredere în forțele proprii, să devină niște luptători și învingători. Prea s-au mulțumit cu puțin,” ne-a declarat doamna director la câteva zile după ocuparea funcției.
„De a „gusta” din paharul victoriei...”
„Acest concurs își propune, încă de la prima sa ediție pilot, să antreneze elevii acestei școli în activități de acest gen, să apropie elevul orientat înspre anumite meserii, de matematică, să îi stimuleze să pătrundă și în universul matematicii, să descopere plăcerea de a rezolva probleme complexe și bineînțeles de a „gusta” din paharul victoriei. În acest sens, concursul nostru se desfășoară în cadrul a două probe: o probă de matematică distractivă, bazată pe probleme de perspicacitate, interesante, care să pună în valoare imaginația, inteligența elevului și spiritul de lucru în echipă; o a doua probă bazată doar pe examen scris, care să stea la baza selectării elevilor cu capacități deosebite pentru etapa locală a concursului național „Adolf Haimovici”...
Proba scrisă s-a desfășurat după toate normele și cerințele unui examen național oficial, cu subiecte individuale xeroxate, diferențiate, pe nivel de clasă, cu coli de examen și ciorne, cu numele sigilat, cu bareme de corectare, cu timp de rezolvare de trei ore, cu afișarea rezultatelor parțiale și depunerea contestațiilor... Iar la final, răsplata muncii: diplome de participare, mențiuni și premii... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul școlar de matematică „AS”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

mari, 18 decembrie 2018

Poza zilei

Drumul bihorenilor la Alba Iulia

Revista ,,OviDan" nr. 197 cuprinde însemnări, gânduri, impresii, versuri și fotoreportaje despre Drumul bihorenilor la Alba Iulia, în 24 și 25 noiembrie 2018, acțiune organizată de Uniunea ,,Vatra Românească", Filiala Bihor, din inițiativa prim-vicepreședintelui Ioan Chivari.
Revista a ieșit pentru prima oară în 20 de pagini, din care patru pagini color.