Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Un montaj literar și dramatizarea basmului cult „Făt-Frumos cu moț în frunte”

Trupa de teatru „Micul actor” a ieșit la rampă cu

Un montaj literar și dramatizarea basmului cult „Făt-Frumos cu moț în frunte”

Daniela Furtoș și Florina Bidiliță, profesorii coordonatori ai proiectului educațional „Micul actor”, au înființat la Școala cu clasele I-VIII nr. 16 din Oradea trupa de teatru „Micul actor”.

Joi dimineața (27 ianuarie 2011), micii actori au ținut să spargă gheața și tăcerea... și să se facă auziți și cunoscuți de toți elevii și dascălii școlii. Cu mare entuziasm, în două reprize, au prezentat, în fața colegilor din cele două cicluri de învățământ un spectacol complex; mai întâi, un montaj literar, alcătuit din versuri ale poeților: Mihai Eminescu, Alexandru Philippide, William Shakespeare și Rudyard Kipling („fragmentele literare au în comun ideea lumii ca teatru și dorința omului de a trăi într-o lume mai bună”, după cum a ținut să sublinieze doamna profesor Daniela Furtoș); în partea a doua, am urmărit dramatizarea basmului cult „Făt-Frumos cu moț în frunte”, de I.L. Caragiale („care evidențiază posibilitatea oamenilor de a-și îmbogăți sufletul dăruind bunătate” - vorba doamnei profesor). Spectacolul a avut de toate, până și gong (mânuit cu măiestrie de Andreea Filip). Personajele, unu și unu, au dialogat firesc, din priviri, cu Măria sa spectatorul, ceea ce a însemnat captarea atenției și o stăpânire totală, chiar și fără instalație de sonorizare. Personajele principale nu au fost multe, dar bune, care și-au jucat rolurile peste așteptări, fără trac, fără emoțiile pe care ți pot produce colegii și profesorii. În rolul lui Făt-Frumos a jucat Petrișor Pătrașcu, domnița a fost Andreea Lupu, cu stofă veritabilă de actor (moștenire de la... tata), împăratul, un boem și un „bătrân” sfătos, precum Bogdan Faca (născut pentru acest rol), bucătarii: Lavinia Buda și Ingrid Seres, recitatorii (în dublu rol, și de prezentatori): Denisa Izvor, Ingrid Seres (bucătarul), Vasarhelyi Roxana și Melissa, Darina Băican, Lisa Velimirovici, Adriana Sas, Ioana Orsag, Camelia Blaga, Maria Crăciun, Andreea Rada, Balogh Andrea, Rebeca Secară (mama – împărăteasă, cu cele două fete), Romina Secară –ursitoarea, Ionela Ceobanu (tot prezentator, ca și responsabila cu gongul – Andreea Filip), Beniamin Sălăjan, Letiția Filimon, Mădălina Micula, Sabina Călinescu... o armată de actori, care ne-au impresionat prin naturalețea cu care și-au susținut numărul, deși sunt încă la început de drum (iar cei mai mulți sunt din clasele a V-a, aVI-a și a VII-a; doar vreo trei parcă sunt din a VIII-a). De fapt, ei s-au selectat singuri în perioada în care au pregătit această primă reprezentație de senzație, zicem noi!
Cinci spectacole... dar 17 activități diverse
În cele nouă luni de derulare a proiectului (octombrie 2010 - iunie 2011), pe agenda proiectului figurează nu mai puțin de 17 activități diverse, de la exerciții de dramatizare la confecționarea de recuzită și decoruri, colaborare și schimb de experiență cu partenerii lor – actorii trupei de teatru „Iosif Vulcan”, trupa Teatrului de Stat din Oradea (organizator Lidia Leța), teatru și istorie, lumea ca teatru, artă teatrală... și numai după aceea, vorbim și de spectacole: Făt-Frumos cu moț în frunte, Fetița cu chibrituri, Tot mort, tot mort? Un pedagog de școală nouă, Ursul (o farsă)...
„După cum i-am văzut jucând astăzi (joi – n.n.), pentru prima oară, micii actori promit mult. Avem nevoie și de așa ceva, iar proiectul își propune eficientizarea activităților educative și instructive din școală, ceea ce nu poate decât să ne bucure, elevii având preocupări sporite în direcția lecturii și interpretării artistice, cu impact pozitiv direct asupra colegilor de clasă și de școală, iar indirect asupra profesorilor și părinților, ceea ce nu este puțin lucru”, ne-a declarat domnul director, profesor Mircea Gârba, un sufletist și un promotor al ineditului, după cum îl cunoaștem. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un montaj literar și dramatizarea basmului cult „Făt-Frumos cu moț în frunte”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 22 august 2019