Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Elevii ºi dascãlii lor

“Dialoguri” neconvenþionale

Elevii ºi dascãlii lor

La început de an ºcolar, doamna profesoarã de matematicã de la ªcoala cu clasele I-VIII “Dimitrie Cantemir” din Oradea, Dorina Szatmari, ne propune o rubricã interesantã care sã se adreseze elevilor ºi dascãlilor lor. Noi i-am zis “Dialoguri” neconvenþionale.

În puþine rânduri (dna profesoarã propune circa 300 de cuvinte), dascãlii pot sã mulþumeascã elevilor (ºi reciproc) pentru cã le-a schimbat atitudinea, le-a dat o idee (“lecþie”), i-a ajutat …
Textul pe care aºteptãm sã ni-l încredinþaþi spre publicare (pe site ºi în ziar) sã îmbrace forma unei povestioare, de genul celei urmãtoare, cu care doamna profesoarã doreºte sã spargã gheaþa. Ne puteþi scrie pe adresa: ovidanm@yahoo.com (lãsându-ne ºi o adresã de contact, un numãr de telefon, eventual ºi o pozã personalã sau din activitatea la clasã) – Ovi DAN
Cristi, îþi mulþumesc!
Cu mulþi ani în urmǎ, în ultima orǎ de dirigenþie, la sfârºitul clasei a VIII-a, împreunǎ cu elevii mei, depǎnam amintiri din anii de gimnaziu. Râdeam, eram cu toþii bine dispuºi. La un moment dat, mai mulþi copii mi-au spus cǎ sunt o dirigintǎ de nota 10. Lauda lor mi-a fǎcut plǎcere. Dintr-o datǎ, Cristian a rostit tare: “Eu cred ca sunteþi o dirigintǎ de nota 8”. Brusc, s-a fǎcut tǎcere. Trebuie sǎ recunosc cǎ am fost neplǎcut surprinsǎ. Cristi era elevul cu rezultate excelente la toate materiile. Îl apreciam ºi chiar îl admiram.
“Pentru cǎ – a continuat el - ne-aþi spus de prea multe ori cǎ dacǎ nu reuºim la examen, ne ratǎm viitorul. Vedeþi prea sumbru viitorul nostru. “
A fost una dintre cele mai bune serii de elevi. Au promovat toþi, unii chiar cu note foarte mari. Dar ceea ce mi-a spus acel bãiat m-a frǎmântat toatǎ vara. Cristi a avut dreptate. Mi-a trebuit o varǎ întreagǎ sǎ accept cǎ are dreptate.
De-atunci, mesajul pe care-l transmit elevilor mei este unul de responsabilizare, dar însoþit de mai multe încurajǎri. Viaþa e frumoasǎ ºi absolut orice situaþie neplǎcutǎ poate fi depǎºitǎ. Poate fi chiar o oportunitate de a descoperi cu adevǎrat cine eºti sau ce vrei sã fii!
L-am întâlnit pe Cristi peste câþiva ani în tramvai. I-am mulþumit pentru ce mi-a spus atunci. Bineînþeles cǎ el nu-ºi mai aducea aminte.
prof. Dorina Szatmari

 

Trimite email

sâmbătă, 19 iunie 2021