Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În lumea Waldorf e multă ecologie, natura este regină, iar copilul – rege!

Miercuri - bazar, iar joi - carnaval la Grădinița „Luceafărul”

În lumea Waldorf e multă ecologie, natura este regină, iar copilul – rege!

În minunata lume Waldorf e multă ecologie, liniște și armonie. Natura este regină, iar copilul – rege!

Am conștientizat aceste adevăruri participând (miercuri, 23 februarie 2011) la primul bazar al grupelor Waldorf de la Grădinița nr. 36 – „Luceafărul” din Oradea și joi (3 martie), la carnaval.
Copii de vârste diferite nu se încurcă, ci mai degrabă se ajută și se imită. Părinții nu sunt spectatori, ci lucrători, în două schimburi, mai exact în schimbul doi, în timp ce copiii își trag sufletul și învață de la cei mari aceleași bune rânduieli, ordine și armonie. Doamna educatoare Eugenia Drăgoi are autoritate, nu prin forță și dictat, strigând și bătând din palme ori din picioare, amenintând ori blamând, ci acționând cu înțelepciune, tact și răbdare, cu voce înceată și moale, fără asprime, cu privire pătrunzătoare, dar caldă. E o pedagogie a naturii și a firii umane care simte și cultivă armonia în lucruri și fenomene. Totul este natural, nimic artificial în comportament și atitudini, în vorbe și fapte, pentru că omul s-a născut bun și trebuie să rămână ca atare, dar trebuie tratat și educat astfel. Pedagogul și omul sunt una și aceeași persoană, care acționează cu omenie și respect, cu iubire și înțelepciune.
Carnavalul meseriilor
Grupa Waldorf a mânuțelor harnice și-a invitat familia la carnavalul meseriilor, dar nu la costum și la patru ace, pentru că aici părinții nu sunt tratați ca niște spectatori, ci ca lucrători. Nu vii să privești, ci să înțelegi și să acționezi. Iar aceste lucruri nu sunt noutăți pentru cei ai familiei pentru că s-au încetățenit în timp, la nenumăratele șezători ale părinților. Ca și la șezători și la serbări, ritmul și armonia sunt cele ale anotimpurilor anului. După patru săptămâni, epoca minunată a carnavalului ia sfârșit și se va intra în epoca de Paște. Bazarul și carnavalul au fost două momente de evaluare și bilanț din epoca teribil de îndrăgită a carnavalului; perioadă în care copiii au pictat, au lucrat mult lucru manual, alături de părinți, în principal mărțișoare, jucării ecologice și ghirlande. La ora adevărului, pe scenă am văzut, aidoma realității, tâmplar, brutar, poștaș, doctor, fierar, pantofar, călăreț, cofetar... Ei au comunicat prin jocuri, dansuri și ghicitori. Fiecare catren vesel era însoțit de un cântecel sau un joc în cerc, cu multe mișcări (chiar haioase). Când copiii erau trimiși pe banca de rezervă să se odihnească, în scenă și în centrul atenției intrau părinții. Implicarea părinților e totală. Cei mai mulți au venit la carnaval costumați, spre bucuria și mândria odraslelor lor. Tradiția și mâncarea tradițională sunt și în acest caz respectate și promovate. Și de ce n-ar fi buni și sănătoși gogoșii de carnaval umpluți cu gem sau ciocolată? Ritmul, elementul primordial și specific pedagogiei Waldorf, este dat prin percuție de fiecare copil cu ajutorul unor instrumente naturale și ecologice, linguri și castroane din lemn. Rostul gălăgiei produse e să alunge iarna și spiritele rele. De luni, intrând într-o altă epocă, vor folosi simbolurile pascale. Ca în orice etapă, se va începe cu pregătirea afectivă a copilului, precum se întâmplă ca la fiecare început de activitate să se apeleze la jocul degetelor, însoțit de o zicere, chiar și înaintea micului dejun, pentru o schimbare de ritm și ocupație. Așa s-a întâmplat și joi, la activitatea doamnelor educatoare Mihaela Simai și Eugenia Drăgoi, iar doamna director, profesor Lidia Petrica, a fost al treilea educator  (din umbră) și al 19 părinte... de „sacrificiu”.
Carnaval de alungare a iernii
După aceleași principii și reguli s-a acționat și la secția Waldorf maghiară a educatoarelor Farago Emese și Szabo Csilla. În lumea carnavalului, nu e loc pentru intruși; părinți și copii, cu toții au fost costumați: pitic, pirat, prinți ori vrăjitoare, Cenușăreasa, Scufița roșie, ofițer sau îngeraș... Emese și Csilla au fost completate în chip magistral de un actor-artist, instructorul Benedek Arpad (un fel de Florin Piersic al nostru), însoțit de membrii trupei sale Csillagocska – muzicieni. Ca instructor, Arpad are cerc de cântece și dansuri, atât pentru copii, cât și pentru adulți. E mare meseriaș! L-am urmărit cu mare atenție și admirație. E un mare actor, un artist de carieră. A făcut spectacol și tot ce a vrut cu copiii, dar și cu părinții. Are metode, putere de captare și de convingere, cucerește și domină totul cu armele vorbirii și mișcării. Cu zgomot, folosind ustensile de lemn și coajă de nucă, micuții au alungat iarna, au cântat și s-au jucat, precum am văzut anterior și la grupa doamnelor Mihaela și Eugenia, iar răsplata de final au fost tot tradiționalii gogoși, dar și pogăcile pe care le-au făcut copiii la activitățile gospodărești din ziua precedentă. Frați și surioare, părinți și domnișoare, cu toții s-au prins în carnaval. „Până marți, se pot ține asemenea acțiuni. Marți, vom arde păpușa și odată cu ea vor dispărea toate obiceiurile urâte și comportamentele rele...”, ne-a declarat Farago Emese.
Și în cazul grupei maghiare, doamna director, prof. Lidia Petrica, a intat în horă și a jucat ca orice părinte și copil.
E de admirat stilul și pedagogia Waldorf, fără momente de plictiseală și dădăceală, mereu în „priză”, cu schimbare de ritm și registru, ești mereu în acțiune, prins și luat de val, captat și dominat, subiect și obiect, în centrul atenției și acțiunii, participant activ și neobosit... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În lumea Waldorf e multă ecologie, natura este regină, iar copilul – rege!

Trimite email
duminică, 11 mai 2025, 07:39:51 Ora de vară a Europei de Est