Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Numai doi ani de risc maxim

Teatrul DESANT la final

Numai doi ani de risc maxim

Asociația pentru educație creativă PERSONA transforma, prin sprijinul ROMTELECOM, în august 2005, un fost magazin de telefoane în Teatrul DESANT, primul spatiu-laborator de cercetare și experimente multidisciplinare din București. Sediul, aflat la parterul unui bloc din zona Ion Mihalache / Turda, a generat, timp de doi ani de zile un număr impresionant de proiecte culturale și worksopuri educative.

Cum contractul cu proprietarul spațiului - compania de telefonie fixă ROMTELECOM - a expirat după doi ani de zile, și, din motive independente de voința noastră, nu a putut fi prelungit, anunțăm ca Teatrul DESANT își suspendă activitatea până la găsirea unui nou spațiu de lucru. Pentru echipa, DESANT înseamnă work in progress; deși spațiul de desfășurare se poate schimba, DESANT continuă să militeze pentru aceleași idei și noi formule de lucru.
Filosofia DESANT s-a bazat pe faptul că un proiect artistic înseamnă o experiență profesională câștigată, pentru care nu există indici prestabiliți de reușită sau esec; ehipele de lucru au fost interesate mai degraba de procesul de creație decât de produsul final, pentru că DESANT a fost în primul rând un laborator. Este ceea ce a făcut acest spațiu unic, artistul fiind singurul chemat să judece în ce măsură proiectul lui și-a atins scopul.
DESANT a abordat subiecte cu tematică socială și s-a implicat activ în problemele societății contemporane.
DESANT a militat pentru educația creativă a publicului și pentru dezvoltarea unui nou tip de text dramatic, bazat pe o metodă de cercetare amplă, prin focus-grup; a sprijinit primul mare proiect de familiarizare a publicului american cu noul teatru românesc: After The Fall: Reality And The New Romanian Theatre, realizat la Immigrants Theatre și Centrul Martin Segal al City University of New York (CUNY), 2006.
MOCAPartY, proiectul multidisciplinar dedicat explorării unor metode creative noi a fost sustinut de 16 artiști din medii profesionale diverse (teatru, arte vizuale, dans) și s-a îndreptat spre două paliere de lucru: formarea și atragerea de public și promovarea unor formule inovative și multidisciplinare de creație teatrală.
La Teatrul DESANT, Saviana Stănescu a susținut work-shopul de dramaturgie “Reimaginand clasicii. Antigona”.
Preocupările Teatrului DESANT au fost orientate către tematica spațiului urban și tipurile umane specifice lui; metoda de lucru folosită a avut la bază cercetarea și documentarea directă (un exemplu: proiectul de cooperare europeană Les Gaspards, enfants sauvages de l’Europe, realizat în colaborare cu Compania Le Sablier (Franța), și Centrul Cultural din Lublin (Polonia);
Asociația PERSONA a inițiat în spațiul DESANT o serie de dezbateri publice, care nu privesc numai activitatea creatorilor independenți, ci și legătura nemijlocită cu societatea civilă. Proiectul DEsantZBATERI a luat naștere din nevoia reală de comunicare, susținere și promovare pe care o au toți artiștii români în acest moment.
Deși i se spune teatru, DESANT a găzduit numeroase expoziții, lansări de carte, dezbateri publice, concerte. Desant este locul în care s-au întâlnit pentru prima dată artiștii din zona filmului independent.
Mulțumim prietenilor DESANT, care ne-au ajutat să facem posibile atâtea evenimente, mulțumim Liana Macri, multumim partenerilor noștri media, care au crezut în noi și care ne-au ajutat să formăm un brand puternic în atât de puțină vreme: Alex Săndulescu (24 FUN), Livia Moisii (Cotidianul), Ina Dumitrache (RFI), Carmen Mușat (Observatorul cultural), Răzvana Niță, Răzvan Penescu, Anca Ioniță (Time Out București), Igu, Dragoș Novac ,
Multumim, Valentin Panduru pentru extraordinara colaboare, multumim prietenilor noștri fotografi, cărora le promit că vom face cât de curând o expoziție cu excelentele fotografii făcute la evenimentele Desant (Bogdan Dincă, Vlad Birdu, Tudor Prisăcariu, Elena Cosinschi, Bogdan Grigore, Andrei Traciuc);
Mulțumim pentru sprijinul pe care mass-media ni l-a acordat pentru fiecare eveniment Desant.
Bianca BOITAN

 

Trimite email

miercuri, 23 septembrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!