Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Dragobetele sărută fetele”

Sărbătoarea de Dragobete la Tinca

„Dragobetele sărută fetele”

Pentru a sărbători „Dragobetele” (ziua dragostei la români), elevii claselor a IX-a de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, îndrumați de domnișoara profesor Ioana Zîmbrea, au pregătit un moment de evocare a tradiției românești.

Ei au adus în atenția colegilor importanța pe care această zi a avut-o în trecut pentru tinerii români. De asemenea, ei au dorit să valorifice credința și spiritualitatea românească, așa cum a fost ea moștenită de la străbuni, să-i îndemne pe tinerii de azi să-și amintească și să respecte tradițiile românești.
 Preluat de la vechii daci ca pețitor și naș al animalelor, românii l-au transfigurat pe Dragobete ca protector al iubirii. Tradiția spune că era fiu al babei Dochia și în această zi se anunța venirea primăverii. Bătrânii spun că în această zi, satele românești răsunau de veselia tinerilor și de zicala: „Dragobetele sărută fetele”, iar cei care se întîlneau și se plăceau în această zi rămîneau toată viața împreună.
Cu acest prilej liceenii din Tinca au vrut să sublinieze importanța și valoarea pe care o are iubirea în viața oamenilor, ea fiind forța cea mai puternică din Univers, o formă de manifestare a iubirii fiind și Dragobetele. (Ioana Z.)

Trimite email

sâmbătă, 22 februarie 2020