Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Spectacolul de recitări „Fascinația poeziei”

De Ziua Mondială a Poeziei

Spectacolul de recitări „Fascinația poeziei”

Așa cum ne-au obișnuit deja, membrii Catedrei de limba și literatura română de la C.N. „Arany Janos” din Salonta au sărbătorit, pe 21 martie, Ziua Mondială a Poeziei.

Pe fond muzical, spectacolul a fost deschis de un moment de dans sportiv, susținut de Szlovak Milan din clasa a XI-a C și partenera sa, Tamara. Frumoasa prezentatoare Lavinia Cociubei (X A) a fost gazda evenimentului, amintind faptul că spectacolul este dedicat liricii secolului al XX-lea.
„Poate vă întrebați : De ce poezie? … Proză poți scrie tu. Proză poate scrie el. Proză chiar și eu pot scrie. Însă Dumnezeu scrie poezie prin tine, prin el și chiar prin mine.
 Poezia este scurtătura ce duce la subtilul și tangibilul țel al țelurilor – încântarea infinită -. Un poem începe cu șiroaie de lacrimi și se termină cu zâmbete entuziasmate.
Poetul cheamă răsăritul visului de mâine, iar apoi îl transformă în ziua realității de azi. Facem o greșeală regretabilă atunci când încercăm să înțelegem poezia. Poezia nu este pentru a fi înțeleasă. Poezia este pentru a fi simțită. Poezia este pentru a fi îndrăgită. A încerca să înțelegi un poem este ca și cum ai atinge un trandafir cu ghimpi nenumărați. A încerca să simți un poem înseamnă să ții cu drag un trandafir fără nici un ghimpe. Iar să îndrăgești un poem înseamnă să devii imediat frumusețea și parfumul trandafirului însuși.” – iată cu ce gânduri și-a întâmpinat Lavinia auditoriul, format din profesori, elevi și iubitori de poezie.
Mai multe „Despre poezie” am aflat de la Fl. Nedelcu, prin intermediul Soniei Pop, XII B.
În continuare, elevi ai școlii au încercat să înalțe sufletește publicul, preț de câteva clipe. Dintre recitatori amintim pe: Dalina Toma, XI B: „Nervi de primăvară”, de George Bacovia; Coltău Ana, VI B: „Trecea un om pe drum”, de Elena Farago; Potra Laura, X D, „Rapsodii de primăvară”, de G. Topârceanu. Petrușan Răzvan, XI C: „Poveste sentimentală”, de Nichita Stănescu; Petran Mihai, XII C: „Melodie povestită”, de N. Stănescu; Ardelean Alex și Boiț Diana, V B: „Ploaie în luna lui Marte”, de N. Stănescu; Balla Timea, XI E: „Pean”, de N. Stănescu. Marișcaș Rebeca, XII C, a interpretat melodia Rugă pentru părinți”, pe versuri de A. Păunescu. Au continuat: Gudea Darius, V B: „Copilărie”, de Ana Blandiana; Diana Þirigan, IX D: „Am crescut”, de Ana Blandiana; Foltuț Dorotheea, VI A: „Cândva arborii aveau ochi”, de Ana Blandiana; Viktoria Veres, VIII C: „Poezia”, de Lucian Blaga; Lucian Drinc, VII B: „Rugă pentru părinți”, de A. Păunescu; Petrila Daniel, XI C: „Totuși, iubirea”, de A. Păunescu.
Ce este, așadar, poezia astăzi? A încercat să ne răspundă Mircea Cărtărescu, prin poezia „Garofița”, recitată de Iuhasz Erol, IX D. Spectacolul s-a încheiat pe versurile stănesciene cântate de Paula Seling.
Dincolo de toate, poezia rămâne o creație a omenescului, dar care, paradoxal, este adesea prea puțin accesibilă omului. Și poate că omenirea nu va înțelege niciodată puterea ei, dar cu siguranță alte și alte generații se vor naște în umbra acestei enigme etern omenești… POEZIA. (Ramona Buz & Zoe Nagy)

Trimite email

joi, 13 august 2020