Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Anorexia nervoasă

Sfatul medicului

Anorexia nervoasă

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Anorexia nervoasă reprezintă refuzul progresiv conștient al alimentării, până la refuzul complet al acesteia. De obicei, această atitudine este inițiată, mai ales de fete, în condițiile existenței unei obezități ușoare; ele încep să-și aleagă alimentele în funcție de conținutul caloric și dezvoltă chiar anumite ritualuri alimentare impuse la fiecare tentativă de alimentație (înghițituri mici, masticație lentă), uneori fac abuz de laxative, își provoacă vărsături, ascund alimentele. Deseori, în ciuda slabiciunii corporale, își intensifică activitatea fizică (aerobic, jogging).
 Din punct de vedere psihic, aceste persoane devin interiorizate, se izolează în cadrul familiei sau a colegilor, își restrâng sau chiar neglijează preocupările specifice pubertății, își accentuează performanțele prin ambiție exagerată și tendințe spre perfecțiune; comportamentul poate deveni agresiv la încercarea părinților de invitare la masă. Cu timpul, își pot modifica percepția propriului corp: în ciuda scăderii ponderale exagerate și progresive, copilul are senzația de a fi „prea gras”, prezintă sentimente de triumf și bucurie în caz de scădere ponderală zilnică.
 Aceste comportamente se produc în perioada de dezvoltare pubertară, când adolescenții (mai ales fetele) își asumă exagerat identitatea propriei lor schimbări pubertare, în condițiile existenței unor părinți supraprotectori, când sunt subapreciați în cadrul familiei sau poate reprezentă un protest pubertar tipic împotriva părinților.
Din momentul primelor manifestări ale acestor atitudini este indicată prezentarea la medicul pediatru pentru tratamentul dezechilibrelor metabolice și instituirea ședințelor de psihoterapie.

Trimite email

joi, 12 decembrie 2019