Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Cine știe mai multe despre Marghita?

La C.N. „Octavian Goga”

Cine știe mai multe despre Marghita?

„Un popor fără cultură e ușor de manipulat”, spunea Immanuel Kant. Dar la fel este cu orice popor care are o cultură și nu o cunoaște.

Și pentru că „fiecare epocă stă pe umerii vremurilor trecute” (M. Eminescu), a-ți cunoaște înaintașii și faptele lor devine o necesitate. Legat de aceasta, în perioada 23 - 25 martie 2011, în cadrul Colegiului Național „O. Goga”din Marghita, s-a desfășurat un concurs cultural sub titlul „Cine știe mai multe despre Marghita?” Avându-i ca realizatori pe prof. Meda Vlaicu, prof. Zenovia Mihuc și bibliotecar Elisabeta Stan, activitatea a urmărit în primul rând creșterea nivelului de informare a tinerilor cu privire la tradiția, istoria, arta, într-un cuvânt, cultura orașului nostru. La concurs au participat cinci echipe a câte patru elevi (IX A, X A, X B, X C, XI A) și profesorii lor coordonatori, diriginții claselor. Jurizarea a fost asigurată de un grup de profesori, avându-l ca președinte pe domnul director, prof. Sas Marcel Emil. Astfel, pentru o mai bună cunoaștere a trecutului municipiului Marghita, o așezare urbană din nordul județului Bihor cu o populație de o mare diversitate culturală, de naționalitate și confesională, cuprinzând aproximativ 17.000 de locuitori, de o mare importanță economică în județul nostru, li s-a propus elevilor participanți o temă de cercetare – Marghita interbelică. Utilizând documente aflate la biblioteca orășenească, la biblioteca liceului sau culegând informații de la persoane vârstnice care încă locuiesc în Marghita și în împrejurimile ei, elevii au reușit să-și formeze un important bagaj de cunoștințe despre trecutul zonei, dar și să-și dezvolte abilități și deprinderi de relaționare socială. După o perioadă de cercetare și documentare elaborată a elevilor a început și competiția care s-a întins pe o perioadă de două zile. În prima zi de concurs echipajele au prezentat în fața juriului informațiile culese, fiecare abordând un domeniu specific de cercetare: educație, oameni celebri, cultură, administrație, politică. Rezultatele au fost excelente având în vedere diversitatea și ineditul informațiilor culese, dar și a diversității și creativității de care au dat dovadă copiii  în ceea ce privește modalitatea de prezentare (scenete, interviuri, prezenare în power point). La sfârșitul zilei, juriul a făcut o departajare dificilă și strânsă ca punctaj, echipele fiind sensibil egale ca valoare. A doua zi a concursului a adus în atenția juriului, dar și a multor elevi susținători din clasele participante un concurs de întrebări prezentat într-un mod special, plin de vitalitate și umor de prof. Cristian Chirobocea. Și aici echipajele au avut ocazia să-și testeze cunoștințele în domeniile amintite, iar participanții să primească informații utile. Departajarea a fost la fel ed dificilă și acum fiind nevoie de întrebări de baraj. La final, echipa clasei a X-a B (Deac Florina, Hava Marina, Chichineșdi  Manuela, Oros Mihaela) a fost desemnată câștigătoare. S-au acordat premii și diplome de participare.
Noi ne cunoaștem istoria
A fost mai mult decât interesant, aproape emoționant să descoperim lucruri, oameni, locuri vechi de o noutate spirituală și sufletească pentru noi. Constituirea școlilor, clădirile vechi, locuri pline de nostalgie azi, oameni importanți – patroni spirituali azi, activități și obiceiuri moștenite până acum sau pierdute, toate acestea ne-au îmbogățit. Dar cred ca un beneficiu și mai mare a fost gustul comuniunii și al relaționării – profesori, elevi, colegi, prieteni.
Și-au mai adus contribuția într-un fel sau altul profesorii: Tatiana Voicu, Livia Moisa, Stan Gheorghe, Pop Claudia, Rodica Ursan, Margareta Pop (consilier educativ),  Simona Sarca (director adjunct), Liliana Bodor, Cristian Bota, Cristi Costelaș. Ne dorim ca acesta să fie doar începutul activității și vrem să continuăm  la anul cu o altă perioadă de cunoscut pentru că nu vrem să uităm: un popor poate „pieri din lipsă de cunoștință” ( Osea 4,6- Biblia).(Cristian Bota)

Trimite email

miercuri, 16 octombrie 2019