Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Apa este sursa vieții!

De Ziua Mondială a Apei, la Săliște de Vașcău

Apa este sursa vieții!

„Uneori uităm că cercul apei și al vieții este același.” (Jacques-Yves Cousteau, oceanograf francez, explorator al vieții subacvatice).

Ne aducem aminte din când în când de acest lucru fundamental, în special în data de 22 martie a fiecărui an când sărbătorim Ziua Mondială a Apei.
Elevii și profesorii de la Școala cu clasele I-VIII din Săliște de Vașcău au sărbătorit cum se cuvine Ziua Mondială a Apei, zi care subliniază rolul apei potabile în viața noastră, calitatea ei și efectele negative ale poluării apei pentru toate viețuitoarele Terrei. Ne-am pregătit pentru o zi de asemenea importanță cu câteva zile înainte, când domnul profesor Andrei Blaj a realizat afișul cu titlul sugestiv „Ziua Apei” și l-a expus în școală, în spații unde poate fi observat și lecturat de către elevi.
Pe data de 22 martie, s-au desfășurat diverse activități în legătură cu semnificația acestei zile:
*Discuții despre apa în Univers, despre apa potabilă și cât de importantă este calitatea ei pentru viața noastră, având în vedere faptul că 80% din boli sunt cauzate de proasta calitate a apei; *Vizionarea filmului „Apa-miracolul vieții” - acțiuni pregătite de dna director, prof. Păunescu Rodica
*„Pe Terra ceva uimitor se întâmplă: apa cade din cer. Norii se formează deasupra oceanului, din apa evaporată a acestuia, apoi se deplasează spre continente, ploaia cade pe uscat, apa se scurge pe versanți, ajunge în râuri, mări și înapoi în oceane...” (revista Terra magazin).
*Sceneta „Apa este sursa vieții”, prezentată de elevii claselor I-IV, coordonator, prof. Janina Baciu.
Prin interpretarea rolurilor - Picăturile de apă, iepurașul, veverița, Dunărea, povestitorii, floricica și soarele-copilașii au încercat să evidențieze faptul că fără apă nu ar putea exista viață pe Planeta albastră, explicând totodată circuitul apei în natură, trecerea apei în toate stările de agregare.
*Acțiune de ecologizare pe malul apei
De ziua apei, am făcut curățenie, făcând râul să clipocească mai vesel, mai limpede și ... mai curat. Elevii mari și mici, domnii profesori în frunte cu doamna director au pornit pe malul apei lăsând în urmă curățenie.
Suntem cu toții de acord cu ceea ce spunea Henri Coandă că „Secretul longevității este apa pe care o consumăm” și încercăm să facem ceva folositor pentru mediul înconjurător. (Janina Baciu)

Trimite email

duminic, 25 august 2019