Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Alexandru Cherecheș a primit distincția „Drept între popoare”, acordată de statul Israel

„Pe drumurile Sălajului”

Alexandru Cherecheș a primit distincția „Drept între popoare”, acordată de statul Israel

Emoții, un fior, o lacrimă și multe-multe întrebări. De ce, Doamne? Așa a fost să fie, pentru că istoria se scrie pe lespezi mari de piatră, cu lacrimi, dar uneori și cu sânge.

A fost odată... Așa începe orice poveste, dar povestea aceasta este una reală, una care cutremură... S-a întâmplat cândva într-un orășel de provincie de la poalele Măgurii Șimleului, Șimleul Silvaniei, în perioada ocupației hortiste în Ardealul de Nord, când s-a pornit o adevărată prigoană împotriva celor de alte naționalități decât cea maghiară, împotriva românilor, dar mai cu seamă a evreilor din Transilvania, mai ales din zona Șimleului. Duși în lagăre, deposedați de toate bunurile, tratați ca niște sclavi, au sfârșit prin a fi gazați în lagărele de la Auschwitz, puțini fiind aceia care au reușit să-și mai vadă vreodată locurile dragi.
Muzeul Holocaustului din localitatea Șimleu prezintă toate aceste întâmplări într-o notă demnă de aprecierea oricărui Om.
Noroc sau întâmplare, mai degraba aș numi-o șansă. Este șansa pe care am avut-o noi, cei 55 de membri ai excursiei organizate „Pe drumurile Sălajului”, de a ne întâlni cu un Om, un „Om între oameni” - Alexandru Cherecheș, cel care a salvat de la moarte trei evrei. Un om modest, ajuns la venerabila vârstă de 83 de ani, care trăiește singur cu amintirile sale și cu durerea de a-și fi pierdut jumătatea acum treisprezece ani. Alexandru Cherecheș a salvat de la moarte trei evrei din Șimleu: Lax, Alder și Katz, pe când avea doar 16 ani.
Pentru faptele sale, domnul Alexandru Cherecheș a primit înalta distincție „Drept între popoare”, acordată de statul Israel prin intermediul Institutului Yad Vashem din Ierusalim.
Aceasta reprezintă un omagiu adus tuturor acelor neevrei, care, în condiții vitrege, și-au riscat viața și-au pus în pericol familia pentru a-și păstra omenia și iubirea față de aproapele, ajutându-i și salvându-i pe evreii prigoniți. Gestul mic a lui Alexandru Cherecheș reprezintă pentru generațiile de azi, ca și pentru cele viitoare, o mărturie de bunăvoință și un suflet nobil.
Cinste unor asemenea oameni! Și dumnealui este un Erou! (Adina Liana Bala)

Trimite email

marți, 29 noiembrie 2022