Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

381 de posturi afișate, 126 de restrângeri de activitate...

Marți, conferința de presă a generalului Dorel Luca

381 de posturi afișate, 126 de restrângeri de activitate...

Prof. Dorel Luca, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a anunțat, marți (5 aprilie 2011), în cadrul unei conferințe de presă, prioritățile acestei perioade în ceea ce privește mișcarea personalului didactic din învățământul preuniversitar (pretransferările), grupuri școlare noi în limba maghiară în Salonta și Marghita, problemele ivite în anumite școli (la Lăzăreni, „George Coșbuc” și C.T. „Transilvania”), Olimpiada națională de matematică (în premieră) – la Oradea.

Restrângerile de activitate vor fi rezolvate
Comasările și migrația elevilor înspre zonele urbane au dus, în principal, la reducerea efectivelor de elevi în unele școli din apropierea municipiului Oradea, dar nu numai, la supradimensionarea claselor în orașe și la reducerea unor posturi (catedre) în învățământul preuniversitar. La nivelul județului, vor fi reduse 126 de posturi, dar generalul ne asigură că nimeni nu va rămâne fără post pentru că pe lista afișată pentru pretransferări sunt 381 de posturi. Din cele 126 de restrângeri de activitate, 43 sunt în mediul rural, iar 53 în Oradea, în Aleșd - 1, Marghita - 10, Ștei - 3, lista cu posturile a fost afișată, urmează să se afișeze și lista cu respectivele cadre didactice aflate în restrângere de activitate; cele mai multe reduceri sunt la învățători (31), limba română (12), discipline tehnice (25), limbi moderne (10), educatoare (5)... „Dar, vom reuși să le rezolvăm prin detașări pe catedre rezervate. Din 16 aprilie, se vor întocmi dosarele, iar în perioada 6 - 10 mai va avea loc sesiunea de pretransferări în cadrul ședințelor publice”.
Grupuri școlare noi în Salonta și Marghita...
În cadrul consiliilor de administrație din unele școli unde există clase cu predare în limba maghiară a apărut dorința de separare a claselor maghiare și de unire a lor într-o altă școală (sub denumirea de grup școlar), pentru că doar sub „umbrela” grupului se pot înființa și uni diferite clase și secții...
La Marghita, se intenționează înființarea Grupului Școlar „Horvath Janos” (care va aduna elevii din clasele de la secția maghiară a Școlii gimnaziale din localitate și de la Colegiul Național „Octavian Goga”). La Salonta, rămâne Colegiul Național „Arany Janos” cu secția română, dar se înființează Grupul Școlar „Arany Janos” în clădirea fostei școli gimnaziale. Și la Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo” din Oradea, există dorință de transformare a liceului în grup școlar pentru a putea îngloba și clasele maghiare de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”.
Din toamnă, Școala „George Coșbuc” se va numi „Szacsvai Imre”, clasele I-IV de la secție română vor învăța în clădirea de pe Stânișoarei, dar vor fi structura (primară) a Colegiului Național „Mihai Eminescu”. Așadar, din toamnă, colegiul va avea și aceste clase de învățământ primar.
La Lăzăreni nu se vrea comasarea!
Datorită conflictelor existente pe plan local, la Lăzăreni, nu se poate face comasarea elevilor, așa încât cei 37-38 de elevi de etnie romă vor rămâne tot la structura Caleb. „Aceasta este dorința lor și a Consiliului local, nu poți să-i aduci cu forța. Spațiul este bine amenajat de cei de la Caleb”.
La Colegiul Tehnic „Transilvania” s-a făcut mult zgomot pentru nimic. Cineva (chiar din interior) vrea să-și vâre coada și să strice armonia și bunul mers al școlii. Să tulbure apele și să facă un joc murdar, aflându-se cu musca pe căciulă, umblând cu înregistrări și cu anonime, fără a-și asuma o responsabilitate! Generalul, însă, nu-i acordă atenție prea mare și nu îi dă satisfacție. „În cazul de la Colegiul Tehnic „Transilvania” nu mă pronunț, fără un studiu. Cu note de 2 și 3 nu se face carte mai multă! Scopul nostru este să-i ajutăm pe elevi să treacă prin școală. Nu au cum să rămână toți cu tot ce se predă. Trebuie să ne adaptăm și noi la nivelul copiilor pe care îi avem. Cu unii reușești mai mult, cu alții mai puțin...”
Oradea va găzdui Olimpiada de matematică
În perioada 17-21 aprilie, Oradea va găzdui, pentru prima oară, Olimpiada națională de matematică. Organizatorii se așteaptă la o participare numeroasă: 550 de candidați, plus 15 din Republica Moldova, 50 de profesori însoțitori și vreo 60 de profesori în comisia centrală. „Cazarea și masa au fost rezolvate în hotelul (sindicatelor) Padiș, cu sprijinul președintelui SLI Bihor, prof. Ioan Þenț, la 50 de lei pe persoană (cazare și masă),  și cu ajutor financiar din partea Consiliului local și al Consiliului Județean. Alocația de stat (de 18 lei) e insuficientă, iar locuri de cazare pentru toți nu am găsit în internate”.
Olimpiada se va desfășura la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”. Proba se va susține în 18 aprilie și va fi urmată de probele de baraj pentru constituirea lotului național de juniori și seniori; concomitent, la Universitate, se va desfășura concursul „Gheorghe S. Nadiu”, pentru elevii claselor XI-XII Tot acum, Ambasada Franței va realiza o etapă de interviu pentru un premiu de o bursă în Franța (la o unitate de învățământ superior). Microsoft va avea prezentare de soft, iar editurile își vor expune oferta de carte. (Ovidiu DAN)

Trimite email

joi, 18 iulie 2019