Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Trenule, mașină mică

Poveste modernă

Trenule, mașină mică

A fost odată ca niciodată ..., dar nu prea departe în timp, când a sosit vestea că în târgul lui Bucur va avea loc un turnir la care împăratul Special Olympics își pune la bătaie o parte din potirele aurite și niște gologani de aur, argint și bronz pentru a fi câștigate de cavalerii participanți.

 Și iată că în cetatea Oradiei fu mare fierbere. Mulți doriră să lupte pentru faima cărturarului Barițiu în turnir. Drept pentru care se purcese la o întrecere internă în care se puse bază pe opt cavaleri pentru a se lupta pentru cele puse în joc.  Și după ce se antrenară cât se antrenară își luară bilete la balaurul de foc și plecară de cu seară la drum lung spre cetatea împăratului. Pentru că nu mai fuseseră niciodată acolo, pe drum - comod instalați în paturile din burta balaurului - au admirat cât au admirat frumusețile pe lângă care au trecut, dar i-a răpus în cele din urmă somnul. Dimineața se sculară, se spălară și-mbucară din merindele date de dregătorii care-i aveau în grijă. Se mai uitară afară ce se uitară și au ajuns cu bine în cetatea lui Bucur. Acolo admirară cetatea, care era mai mare decât Oradea cu mult și după ce întrebară unde este locul turnirului, merseră acolo și începură să se pregătească de luptă. Își puseră armurile albastre și așteptau deschiderea turnirului. A venit apoi trimisul împăratului și trâmbița modernă (portavoce) îi adunară la un loc cu ceilalți cavaleri gata de luptă. Preț de câteva ore au început luptele, după tragerea ordinei de bătaie.
Și se luptară cavalerii albaștri cu cei negri, cu cei albi, cu cei portocalii și cu cei galbeni și până la urmă au ajuns pe locul II în turnir și au primit de la împăratul Special Olympics o cupă de aur și bănuții de argint. Și după ce salutară privitorii, împreună cu ceilalți cavaleri s-au dus obosiți dar mulțumiți la grajdurile unde erau balaurii de foc și la sorocul potrivit s-au urcat în alt balaur care cu ajutorul Domnului i-a adus teferi și sănătoși acasă, unde au fost lăudați pentru faptele lor de vitejie de toată lumea.
Și v-am spus povestea așa, încălecând ergo-bicicleta și închei aici nu înainte de-a scrie în cronică, pentru a rămâne veșnică amintirea lor, numele cavalerilor participanți la turnir: Chișinău Mihai-Lucian (X H), Madar Viorel (X E), Moga Nicolae-Ionuț (IX I), Maghiar Darius-Reviliu (IX J), Petrușca Robert (XII G), Teglași Călin (IX G), Tiriteu Samuel (XI E), Moga Ionuț-Marius (X J),  însoțiți de maeștrii de arme Călinescu Ervin și Gui Teodor care mulțumesc prin această epistolă conducătorilor Grupului Școlar „George Barițiu”, director – prof. Vese Alina și director adjunct – prof. Todică Marcela, precum și tuturor celor care i-au ajutat fie și numai cu o vorbă bună. (Gui Teodor Alexandru)

Trimite email

joi, 26 noiembrie 2020

Poza zilei

Profesorul model și elevul model

Răsfoind, dimineață, pozele ,,OviDan" postate pe Google - cel mai cunoscut și mai îndrăgit motor de căutare -, pentru a descoperi Poza zilei (de astăzi, joi, 26 noiembrie 2020), am dat de Profesorul model și elevul model, imagine de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu".
(OviDan)