Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Călătorie, aventură, luptă pe tărâmul magic al cuvintelor cu miez de soare

Un basm adevărat

Călătorie, aventură, luptă pe tărâmul magic al cuvintelor cu miez de soare

Participarea la Concursul Național de Limba și Literatura Română „Ionel Teodoreanu”, a cărui fază națională se desfășoară, an de an, la Colegiul „Costache Negruzzi” din Iași reprezintă pentru cei mai talentați în ale condeiului un punct de reper pe traseul devenirii sufletești.

Călătorie, aventură, luptă pe tărâmul magic al cuvintelor cu miez de soare - sunt câteva atribute ale basmului adevărat care, cu siguranță, a marcat copilăria câtorva dintre cei mai buni copii din județul Bihor. Eroii de poveste sunt: Silvia Ghiță de la Școala „Dimitrie Cantemir”, Maria Mureșan de la Școala „Dacia”, Alexandra Mitache și Flavius Bruchental-Pop de la Liceul Teoretic German „Fr. Schiller”, iar „Sfânta Duminică” - prof. Dorina Popa de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel”.
Drumul la Iași a fost ca o călătorie pe celălalt tărâm, având ca adversari vântul și emoțiile, dar și ajutoarele sufletești ale unor întâlniri de neuitat cu locuri semnificative: Bojdeuca din Þicău – locul din care s-au născut Amintirile lui Creangă, dar și poezia Sara pe deal, teiul din Copou, Mănăstirea Golia cu faimosul ei turn, Mitropolia, incredibilul anticariat Grumăzescu, Muzeul Unirii, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul Dosoftei, Casa Otiliei Cazimir, Casa Pogor etc. Confruntarea cu cei mai buni din țară a adus anul acesta superlativul absolut județului Bihor prin Alexandra Mitache, care a obținut premiul I, Maria Mureșan care a obținut mențiune și premiu special și Silvia Ghiță care ne-a adus încă un premiu special.
Drumul la Iași a fost o experiență care ne-a scos de pe orbită și ne-a așezat într-o lume aflată, astronomic vorbind, la o distanță mult mai mică de Transcendent, o lume până la care luminii nu-i trebuie mii de ani ca să ne-ajungă. O lume ce reușește, prin insolitare, să te facă să simți parfumul florilor de tei în aprilie, când nu sunt nici muguri! O lume în care cuvintele își recapătă puterea, acea dunamys ce amintește de Cuvântul a Cărui putere a creat lumea. O lume în care bunătatea și amabilitatea oamenilor – începând de la doamna inspector Mihaela Apetroaie, doamna director Camelia Gavrilă, doamna profesor Mihaela Doboș, doamna profesor Luminița Cozmei, până la fiecare trecător de pe străzile Iașului – amintesc de bunătatea din Împărăția lui Dumnezeu. În limba română, verbul a mulțumi se leagă, etimologic, de frumoasa urare La mulți ani!, așa că le mulțumim acestor oameni minunați care fac posibile astfel de experiențe provocatoare pentru minte, inimă și literatură (Dorina Popa)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Călătorie, aventură, luptă pe tărâmul magic al cuvintelor cu miez de soare.  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 5 decembrie 2019