Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Pe podium au urcat echipajele de la „Ghibu”, Dobrești și Tinca

Concursul preventiv „Școala fără violență” – ed. a IV-a

Pe podium au urcat echipajele de la „Ghibu”, Dobrești și Tinca

Cea de-a patra ediție a Concursului cu tematică preventivă „Școala fără violență”, desfășurată joi (14 aprilie 2011), la sala festivă a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, a fost câștigată de echipajele de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea (pe locul I), Liceul Tehnologic din Dobrești (pe locul II ) și Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca (pe locul III), mențiuni: C.N. „Octavian Goga” din Marghita, colegiile tehnice „Andrei Șaguna” din Oradea și „Alexandru Roman” din Aleșd.

La deschiderea oficială a manifestării au onorat: dl profesor-inspector școlar Ilie Crăciun – reprezentantul I.S.J. Bihor, comisar de poliție Ioana Indrieș – reprezentant al Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității - organizatorul principal al acțiunii, prof. Mihai Vesa – directorul liceului gazdă și prof. Daniela Marinău – director adjunct al liceului și membru în echipa de proiect (echipă din care mai fac parte inspector Flaviu Iova și agent Lăcrimioara Fărcane, din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a  Criminalității, prof. Daniela Marinău, Camelia Timofte – consilier educativ, Valentin Laslău și Ionela Belbe.
Concursul a fost organizat de Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Bihor, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”.
Competiția și-a propus drept scop formarea unei conduite preventive în rândul tinerilor, pentru a preveni manifestarea violenței în mediul școlar. Printre obiectivele concursului se numără implicarea tinerilor în activități preventive, optimizarea mesajelor preventive și diversificarea canalelor prin care acestea sunt transmise tinerilor, astfel încât să fie cât mai apropiate caracteristicilor de vârstă ale acestora și, nu în ultimul rând, consolidarea parteneriatului Poliție – Școală.
La cea de-a IV-a ediție au participat 16 echipaje din 17 înscrise: C.T. „Al. Roman” Aleșd, Liceul Tehnologic din Dobrești, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu”, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita, Grupul Școlar Agricol din Valea lui Mihai, Colegiul Tehnic din Vadu-Crișului, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” și Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea. Marele absent a fost echipajul Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul”. La competiție au fost angrenați, după aprecierea organizatorilor peste 120 de elevi din clasele IX – XII. Concurenții au avut de susținut trei probe: o probă artistică (practică) – o scenetă cu mesaj nonviolent; o probă teoretică, în cadrul căreia au avut de răspuns la un chestionar cu 10 întrebări cu tematică preventivă, iar cea de a treia probă a fost pregătită de-acasă: un colaj format din două fotografii în format A4, încadrate de un mesaj împotriva violenței. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pe podium au urcat echipajele de la „Ghibu”, Dobrești și Tinca.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 11 June 2023