Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

„Să mulțumim de toate lui Dumnezeu!”

Duminica Floriilor la Sf. Apostol Andrei

„Să mulțumim de toate lui Dumnezeu!”

Astfel ne-a îndemnat părintele Augustin Lucian în cuvântul de învățătură rostit în Duminica Floriilor la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea.

Bune, rele... toate ne vin de la Dumnezeu. Lui trebuie să-I mulțumim pentru toate. Dacă sunt mai multe bune sau mai multe rele depinde doar de noi, de faptele și gândurile noastre, căci poți păcătui și doar gândind un lucru neplăcut lui Dumnezeu, după cum poți face fapte mici, neînsemnate pentru oameni, dar bine plăcute Lui.
„Cât de schimbător este omul!”
Iisus Hristos vine în Ierusalim nu ca un împărat, ca un rege, în mașini luxoase, ci pe un asin. „Dar vine ca un Dumnezeu al Păcii, care transformă ura în iubire, dușmanii în prieteni”. Este însă cuprins de jale. Doar El știa cu adevărat că vine la condamnare, la răstignire, la moarte, dar și la Înviere. Văzându-L, singură, natura îl primește ca pe un rege, ca pe un împărat... „Florile-nfloresc, stele strălucesc”... Privea pentru ultima oară spre Ierusalim, căci avea să moară pentru noi, dar numai el știa aceasta, deși o spusese în repetate rânduri învățătorilor, apostolilor. „Cât de schimbător este omul!” Cum s-a schimbat, cât de repede s-a schimbat. Aceiași care l-au primit cu flori și cu bucurie, aceiași mai târziu aveau să-l batjocorească, să-l condamne la răstignire, la moarte...
„Prăznuim astăzi intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim. Să mulțumim de toate lui Dumnezeu! M-am bucurat foarte mult de tinerii pe care i-am văzut ieri (sâmbătă-n.n.) la mărturisire, tot aici, în biserica dumneavoastră. Înseamnă că nu este totul pierdut. Pentru aceasta mulțumim mamelor pentru creșterea lor în frica lui Dumnezeu. Ce cuvânt mai sfânt, mai drag am putea rosti decât MAMA.
Nu întotdeauna suntem lângă Dumnezeu Domnul. Acum am venit mulți în Casa Lui.
Doamne, îți mulțumesc pentru toate!
Și iarăși spun: Mamelor, vă laud pentru toate, din adâncul inimii. Îmbrăcați-i în haina credinței pe copiii voștri... Avem parte și de un timp frumos. Sărbătoarea nu se poate schimba cu timpul de-afară. Să mulțumim lui Dumnezeu de frumusețea zilei. Celor mari, să le dea MINTE. Sărbătoriților zilei să le fie viața ca o floare!”
Cu copiii în frunte, cu prapurile scoase, părinții parohi Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan și părintele Augustin Lucian, urmați de credincioșii parohiei, cu ramuri înflorite în mâini, au înconjurat de trei ori biserica în procesiune, cu cuvântul de învățătură așezat la suflet ca pe un dar de mare preț: Să mulțumim Lui pentru toate, Domnului, bunului nostru Iisus Hristos, Mântuitorul nostru! Și să ne minunăm: Cât de mult a iubit Dumnezeu lumea de vreme ce L-a trimis pe unicul său fiu să moară pentru noi, ca să ne elibereze din robia păcatului! (Moise-Ovidiu DAN)
P.S Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Să mulțumim de toate lui Dumnezeu!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 30 noiembrie 2022