Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În ziua persoanelor de vârsta a treia

O toamnă binecuvântată, luni, 1 octombrie

În ziua persoanelor de vârsta a treia

Luni, 1 octombrie, la Casa de Cultură a Municipiului Oradea, a avut loc o manifestare dedicată aniversării persoanelor de vârsta a treia (vârsta senectuții), organizată de Uniunea Femeilor – Bihor, în colaborare cu Partidul Conservator – filiala Bihor, și Fundația „Prietenia”.

Un strop de frumos pentru dragii noștri, dragi părinți!
 „Enigmatici și cuminți, terminându-și rostul lor”, cum spune poetul Adrian Păunescu, părinți și bunici orădeni au răspuns prezent, ieri, la orele amiezii, în sala Casei de Cultură a Municipiului Oradea, la chemarea lansată de conducerea Uniunii Femeilor, care le-a pregătit surprize-surprize, de ziua lor.
Frumosul și surprizele au curs din toate părți, de la vorbitori, poeți, cântăreți și dansatori. Dna prof. Voichița Raț a rostit cuvinte sincere, din inimă la inimă, care i-au sensibilizat până la lacrimi, dna Miorița Săteanu i-a bucurat cu un nou proiect, iar dl Traian Bodea, președintele Partidului Conservator, a depășit stadiul de vorbe-vorbe, oferind bani, prin concursurile organizate. Artiștii, mulți și talentați (Ana Mânz, grupul „Lioara” al Școlii de Arte și Meserii „Ioan Bococi”, din Oradea, prof. Mihaela Șumălan, și maistru prof. Maria Matei – vocile de aur ale grupului, frații Romina și Radu Nemeș, micuța și talentata Carla-Maria Marin – „româncuța ruptă din Soare”, reprezentanta grupului”Vivere”, dansatoarele de la Ars Nova, cu toții au oferit sărbătoriților clipe de reală încântare.
Adevăruri care dor
În replică, persoanele cu tâmplele cărunte au dansat, au recitat versuri proprii, au spus glume și bancuri, răspunzând tinereții cu înțelepciune („Că bogat îi greu/ Și sărac îi rău/ Și la toți ni-i greu” – vorba cântecului). Versurile Leontinei Costruț și ale Ilenei Bodi au răscolit, prin adevărurile spuse verde în față (Dumnezeu la poartă-ți bate, Adună-ți bogății în suflet, Blestemată pensie, Pe când trăia măicuța). La final, însă, glumele și bancurile bune, spuse de Viorica Bratiș, Vasile Gherman și David Voicu, au mai înseninat fețele brăzdate de anii grei care apasă și dor îngrozitor. M-am bucurat nespus, când, printre premianții la longevitate (în doi), în fruntea topului, i-am (re)găsit pe distinșii profesori Hortenzia și Boris Belicciu, modele de apostoli, admirabili, sinceri și modești, înțelepți, cugetați și blajini, care nu pot jigni nici măcar cu privirea. Nici nu știți cât de greu le-a venit acum să iasă în față, în lumina reflectoarelor, când toată viața și-au dus-o în umbră, trăind în liniștea și armonia căminului, în lumina cărților din bibliotecă, mulțumindu-se, adesea, cu satisfacțiile sufletești pe care le oferea apostolatul. Privindu-i cu aceeași admirație, de ani și ani, realizez că în ciuda tâmplelor cărunte, sufletul le-a rămas tânăr și bogat. Mai mult decât atât „au rămas demni în fața trecerii timpului”, vorba dnei profesoare Voichița Raț.
„Anii asemenea petalelor se strâng în floare…”
„Să credem și să dorim, spunea dna profesoară Voichița Raț, că și la vârsta senectuții, când anii asemenea petalelor se strâng în floare apoi încep să se veștejească și să cadă una câte una, să dorim, deci, ca și la vârsta senectuții, pasiunea pentru natură și miracolele ei, pentru culoare și frumos, pentru muzică și dans, toate vor aduce un plus de lumină vieții, atâta cât ne va mai fi dată de Dumnezeu.”
Oameni buni și parlamentari cu inimă, „ajutați-i să-și ducă bătrânețea frumos și mai ales normal!”
Doamnelor profesoare Olimpia Conta, Mihaela Șumălan, Maria Matei, frumoșilor și talentaților artiști, mulțumiri sincere pentru stropul de frumos, lumină și culoare pe care ni l-ați dăruit tuturor la admirabila manifestare de suflet pe care ați pus-o la cale!
Ovidiu DAN  
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În ziua persoanelor de vârsta a treia.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:11:58 Ora de vară a Europei de Est