Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Masa tradițională de Paște… la Oșorhei

În întâmpinarea sărbătorilor pascale

Masa tradițională de Paște… la Oșorhei

Primăvara este un prilej de bucurie și de reînviere a întregii naturi și făpturi omenești și nu întâmplător Învierea lui Iisus Hristos este sărbătorită în acest anotimp minunat.

Înainte de intrarea în vacanță, cadrele didactice și elevii Școlii cu clasele I-VIII din Oșorhei au reușit să se bucure de sărbătoarea pascală, întâmpinând-o cu o activitate tradițională.
 În deschiderea activității, doamna director, prof. Indrie Adriana, și dna director adjunct Franciac Ana au luat cuvântul, prezentând programul și făcând unele precizări...
Elevele Mercea Camelia și Lazăr Romina, din clasa a V-a A, au evidențiat semnificația sărbătoririi Paștelui și au adus câteva explicații despre mielul pascal, ouăle încondeiate și lumina din noaptea de Înviere. Au urmat cântece și poezii care au vorbit despre Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.
Elevii au fost coordonați de inst. Indig Daniela, prof. Fekete Nausica, Þoca Amalia, Tișe Claudia, Scriminți Lavinia, Pop Laura, Damaschin Mirela, Nica Octavia, Cadar Lucia și Papp Virag, de la pictarea ouălor încondeiate și organizarea mesei tradiționale, la programul artistic... Florile și ramurile verzi au împodobit mesele pascale, ca simbol al primăverii. Cu sufletele pline de bucurie am realizat totul în timp de o săptămână.
Vineri,15 aprilie 2011, am avut bucuria de a admira ouă frumos încondeiate cu formule matematice și chimice, dar și cu simboluri religioase. Dragostea și atașamentul cu care au lucrat elevii sunt dovada creațiilor în versuri, a compunerilor și a colajului de Paște cu iepurași, ouă roșii și Crucea de pe muntele Golgota care ne-a amintit de răstignirea lui Iisus.
Desenele frumoase ale copiilor au fost cele care ne-au decorat holul școlii. Nu în ultimul rând am admirat mesele pregătite cu gust și străduința tuturor pentru a fi cât mai bogate. Fiecare le-a gătit cu cele mai grozave ornamente, obiecte specific-pascale, iepurași, ouă frumos pictate și încondeiate, flori și lumânări aprinse.
În finalul activității, am vizionat un filmuleț cu tradiții de Paște din Bihor. (Amalia Þoca)

Trimite email

vineri, 21 februarie 2020