Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Concurs cu premii

Să învățăm să circulăm corect! (2)

Concurs cu premii

Săptămâna trecută, v-am lansat provocarea la concurs, oferindu-vă câteva informații legate de circulația rutieră (principalii termeni folosiți în circulația rutieră: drum public, parte carosabilă, bandă de circulație, intersecție...).
Astăzi, declanșăm concursul, punându-vă pe tapet trei chestiuni la care ne-am referit în episodul trecut.

1. INTERSECÞIA este definită ca fiind:
a). locul de încrucișare a două drumuri;
b). locul unde se întâlnesc sau se întretaie mai mult de două drumuri;
c). locul de întâlnire sau de încrucișare a două sau mai multe drumuri publice, oricare ar fi unghiul sau unghiurile dintre axele lor.
2. Partea carosabilă a unui drum cuprinde:
a). partea centrală a drumului, consolidată și folosită în mod normal pentru circulația vehiculelor;
b). întreaga lățime a drumului, inclusiv acostamentele, taluzul și zona laterală;
c). partea centrală a drumului și acostamentele.
3. Conform legislației rutiere în vigoare, BANDA DE CIRCULAÞIE are următoarele caracteristici:
a). reprezintă o subdiviziune a părții carosabile;
b). este materializată obligatoriu prin marcaje rutiere;
c). are o lățime corespunzătoare pentru trecerea cu ușurință a unui șir de vehicule.
***
Răspundeți, alegând variantele corecte la cele trei chestiuni.
Atenție, la unele întrebări sunt corecte două variante de răspuns!
Așteptăm răspunsurile voastre pe adresa: ovidanm@yahoo.com
Exemplu: 1 – a; 2 – b și c; 3 – c...
Nu uitați să ne scrieți:
Numele și prenumele vostru, localitatea, școala, clasa, telefonul (la care vă putem contacta).
Materialul pentru următoarea etapă a concursului:
Circulația pietonilor
Educația rutieră a copiilor începe din familie, continuă la grădiniță și în școală, dar trebuie să existe pe durata întregii vieți.
Colaborarea permanentă dintre familie și școală duce la cunoașterea și educarea copilului astfel încât, la terminarea școlii, el să fie un pieton instruit, civilizat, care știe să respecte regulile de circulație.
Pietonii aparțin unei categorii distincte de participanți la traficul rutier, categorie căreia legea circulației rutiere îi stabilește reguli precise, pe care aceștia trebuie să le respecte cu strictețe.
Pietonul este orice persoană, indiferent de vârstă, sex sau profesie, care se deplasează pe jos, pe un drum public și constituie cea mai numeroasă categorie de participanți la traficul rutier. Sunt considerați pietoni și persoanele cu handicap locomotor care se deplasează cu vehicule speciale. De asemenea, și cei care folosesc patine sau alte dispozitive cu rotile sunt considerați tot pietoni.
Pietonii sunt obligați:
Să circule numai pe trotuare, iar în lipsa acestora, pe potecile laterale ale drumurilor publice;
Să nu circule pe autostrăzi și pe partea carosabilă a drumurilor publice;
Să circule numai pe partea stângă a drumurilor publice, dacă acestea nu au trotuare sau poteci;
Să nu circule pe sectoarele de drum public la începutul cărora este instalat indicatorul cu semnificația „Accesul interzis pietonilor”;
Să traverseze drumurile publice numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje pentru trecerea pietonilor, iar unde acestea lipsesc, pe la colțul străzilor, după ce s-au asigurat că nu există niciun pericol. Traversarea drumurilor publice se face perpendicular pe axa acestora, în pas vioi;
Să circule cu cărucioarele și săniuțele cu copii numai pe trotuare sau poteci.
În zona rezidențială, pietonii pot folosi toată partea carosabilă, iar jocul copiilor este permis.
ZONA PIETONALĂ: una sau mai multe străzi rezervate pietonilor, unde accesul vehiculelor este supus unor reguli speciale.
Conform normelor de comportare civilizată, pietonilor elevi li se recomandă:
Evitarea deplasării pe trotuare în alergare;
Evitarea staționării cu alți colegi în mijlocul trotuarului;
Deplasarea să se facă pe partea dreaptă a trotuarului în direcția de mers;
Evitarea activităților de joacă pe trotuare.
prof. Virgil Matei,
Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș

Trimite email

sâmbătă, 8 mai 2021