Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Fenomenul Raynaud

Sfatul medicului

Fenomenul Raynaud

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Fenomenul Raynaud apare în contextul mai multor boli (cel mai frecvent, boli ale țesutului conjunctiv); atunci când apare în absența unei boli subiacente a țesutului conjunctiv poartă denumirea de boala Raynaud.
Fenomenul Raynaud este un spasm vascular paroxistic reversibil al arterelor mici declanșat de expunerea la frig sau de stres.
Cauzele ce produc modificările din fenomenul Raynaud rămân necunoscute. Este certă contribuția unor alterări structurale și funcționale ale vaselor sangvine. Arterele sunt de regulă îngustate, așa încât poate provoca ocluzia lumenului vascular.
Această afecțiune apare aproape exclusiv la sexul feminin (în peste 80% din cazuri); fenomenul Raynaud este prezent la numeroși copii cu boli ale țesutului conjunctiv (60-90% din copiii afectați), pe când boala Raynaud primară (sindromul Raynaud) este rară în copilărie (5%), în comparație cu adulții (70%).
Din punct de vedere clinic se constată o schimbare succesivă caracteristică a culorii tegumentelor (tricoloră) alb-albastru-roșu; albirea severă se datorează vasospasmului cu suspendarea irigării arteriale și este urmată de cianozarea degetelor și înroșirea acestora. Fenomenul Raynaud afectează de regulă degetele de la mâini și pavilioanele urechilor. În boala Raynaud (primară), examenul clinic și paraclinic este normal; în fenomenul Raynaud secundar sunt evidente semnele bolii subiacente.
Tratamentul urmărește evitarea frigului și păstrarea unui confort termic permanent (zi și noapte) cu ajutorul unor echipamente adecvate (mănuși cu un singur deget, ciorapi de lână, încălțăminte comodă, călduroasă). Prognosticul în formele secundare depinde de boala subiacentă. În boala Raynaud simptomele pot dura peste 2 ani.

Trimite email

marţi, 4 august 2020